Verliče do Opavy přivedl Hadamczik

Slovinský hokejista Miha Verlič momentálně hraje za Slezan Opava. Jednou by si ale chtěl zahrát i extraligu.

HC Slezan Opava se může pochlubit reprezentačním hráčem. Je jím osmnáctiletý Slovinec Miha Verlič, který v prosinci loňského roku reprezentoval svou zemi na Mistrovství světa hokejistů do dvaceti let v divizi 1, která se hrála ve Francii. Svůj první reprezentační start zaznamenal ale už v sezoně 2008/2009 na šampionátu osmnáctiletých.

V prosinci 2009 jste reprezentoval Slovinsko na MS dvacetiletých. Věděl jste, co od takového turnaje můžete čekat? Každý turnaj se v něčem liší, ale v podstatě jsem věděl, o co jde. Nebyl to můj první reprezentační start.

Kdy jste tedy byl na svém prvním světovém šampionátu? Poprvé jsem měl možnost reprezentovat Slovinsko v roce 2004 na Pee-Wee turnaji v Kanadě.

Je šampionát dvacetiletých pro vás největší zážitek? Určitě ano. Navíc se nám podařilo obsadit třetí místo ze šesti týmů, což není vůbec pro slovinský hokej špatné.

Pocházíte ze Slovinska, jak jste se vlastně dostal k hokeji v Opavě? Vybral si mě pan Alois Hadamczik. Viděl mě hrát a tak mi nabídl místo v Opavě. Nejdříve jsem přišel na zkoušku a následně mi řekli, že chtějí, abych tady hrál.

Byly i jiné nabídky třeba z extraligy? Z extraligy ne. Využil jsem možnost, která mi byla v Opavě nabídnuta. Na extraligu si musím nějaký čas počkat. Musím se ještě hodně učit.

Stabilně hrajete za juniory a párkrát jste měl možnost startovat i za muže. Byla to dobrá zkušenost? Samozřejmě, každý zápas za muže mi dává hodně. Trenér Suchánek navíc říkal, že pokud budu podávat dobré výkony, nevidí důvod, proč bych nemohl zároveň nastupovat za muže i juniory.

Můžete říct, že se styl hokeje v Česku liší od hokeje ve Slovinsku? Jiné jsou hlavně tréninky. Zápasy jsou tady na daleko lepší úrovni než u nás doma. Atmosféra v týmu je ale srovnatelná.

A proč právě Česko? V současnosti spousta mladých talentovaných hráčů odchází hrát hokej do zámoří. Českou republiku jsem si vybral především proto, že můj bratr hrával hokej ve Vsetíně a byl tam spokojený. Když přišla nabídka z Opavy, neváhal jsem. Hraji v zahraničí a navíc se mi tady líbí.

Jak zvládáte češtinu? Dělá vám problém jazyková bariéra? Nedělá, domluvím se v pohodě. Až na některé věci nemám s češtinou vůbec problém. Je to podobný jazyk jako ten náš.

Žijete v Česku sám nebo se svou rodinou? V Opavě bydlím sám, má rodina zůstala ve Slovinsku. Zápasy ale samozřejmě sledují. Zhruba jednou za měsíc jedu domů na návštěvu a oni jezdí zase za mnou.

Co se Vám tedy na Česku tak líbí? Jídlo, pivo a holky nemají chybu.

Které tradiční české jídlo vám chutná nejvíce? Pár vašich tradičních jídel jsem vyzkoušel. Nejvíc mi chutná svíčková na smetaně s knedlíkem.

Máte nějakého oblíbeného českého hokejistu? Mým favoritem je Jaromír Jágr.

Jaké máte plány do budoucna? Jednou bych se hokejem chtěl živit. Tak uvidíme, jak to dopadne. Ale jedno vím jistě. V Česku se mi líbí a chtěl bych tady zůstat natrvalo.