Většina pozemků v kolínské zóně by mohla být prodána do roku 2013

Většina pozemků v kolínské průmyslové zóně by mohla být podle představ radnice prodána do roku 2013. V té době navíc přestanou platit omezení, jimiž je město při nabízení pozemků limitováno, řekl starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Celá zóna má rozlohu 370 hektarů, z toho asi 120 hektarů je dosud volných.

Koncem letošního roku podle Rakušana skončí situace, kdy město musí každý krok týkající se zóny konzultovat s meziresortní komisí a agenturou CzechInvest. Nastavená pravidla však bude muset ještě dva roky dodržovat. Je například striktně určeno spektrum oborů, které lze v zóně provozovat. Minulé vedení radnice kvůli tomu nepochodilo se záměrem vybudovat na části území obří fotovoltaickou elektrárnu.

„Od roku 2013 už si s tou zónou můžeme nakládat v podstatě dle své libosti, ale aby to odpovídalo charakteru průmyslové zóny,“ nastínil starosta. V té době však už bude podle očekávání radnice velká většina pozemků prodána. Město by také v tomto roce mělo inkasovat nejvíce peněz z prodeje do svého rozpočtu. V současnosti radnice jedná se třemi velkými investory, alespoň s jedním z nich by mohla uzavřít dohodu do konce roku. Detaily ale nechce zveřejňovat, protože je vázána obchodním tajemstvím. „Byli jsme investory velmi důrazně upozorněni, že jakýkoliv únik informace znamená odchod jinam,“ uvedl starosta. V minulosti radnice oznámila, že by v zóně mohl vzniknout letecký závod a výrobna chladicích systémů a klimatizací. Zájemci o pozemky tento přístup radnice údajně velmi kritizovali. Uzavření dohody podle starosty automaticky neznamená příjem do městské pokladny. „Nejdříve se podepíše smlouva o smlouvě budoucí a oni ten pozemek v zóně koupí až ve chvíli, kdy mají veškerá povolení pro svůj investiční záměr,“ podotkl Rakušan. Pokud by se tedy například teď objevil nový zájemce, jednání s radnicí potrvají nejméně tři měsíce a příjem do rozpočtu se dá očekávat až v roce 2013. „“ dodal starosta. V současnosti kolínskou průmyslovou zónu využívá především automobilka TPCA, která zaujímá plochu zhruba 125 hektarů. Další pozemky v sousedství obří továrny získali její dodavatelé a partneři. Své provozy tam má dodavatelská společnost Toyota Tsusho a logistické firmy NYK Logistic a Gefco. Všechny svou činností bezprostředně navazují na automobilku.

Cena za jeden metr čtvereční činí 410 korun, podle radnice je vyšší než v konkurenčních zónách ve střední Evropě. To prodej pozemků ztěžuje. Případný přepočet ceny by musel vzejít od CzechInvestu, agentura však údajně městu sdělila, že to není reálné. Například v konkurenční zóně v Polsku mají podle Rakušana cenu deset eur za metr čtvereční (přibližně 249 korun). Investor navíc v Kolíně musí v případě některých pozemků zaplatit ještě za vyjmutí z půdního fondu. Město v současnosti splácí návratnou finanční výpomoc na vybudování zóny, splátky jsou plánovány až do roku 2021. Jenom v příštím roce radnice na tento účel vynaloží 18 milionů korun.