Vily, které vybočují z řady

Ojedinělé stavby nejsou jen otázkou peněz. Třeba Zdeněk Kotík z Přerova staví moderní vilu vlastníma rukama.

Mohli si vybrat některý z katalogových domů, které stavební firmy sázejí do českých města obcí jeden za druhým. Oni ale toužili po něčem jiném. Chtěli bydlet v domě, jaký nikdo jiný nemá.
A tak se na stráni nad Hranicemi vyjímá netradiční dřevěná vila obklopená zahradou v japonském stylu. V Přerově se zase sousedé mohou podivovat nad netradičním vzhledem dvou funkcionalistických vil. Jednu z nich si dokonce její majitel Zdeněk Kotík staví vlastníma rukama.

Dřevostavba nad městem

Do svého hájemství dovolili nakouknout majitelé netradiční dřevostavby, která stojí na kopci nad městem, odkud se nabízí výhled na celou Moravskou bránu a za jasného počasí je vidět i panorama Helfštýna. Manželé středního věku, Eva a Libor, ale chtějí zůstat v anonymitě.
Jejich moderně řešený dům je obklopený zahradou v japonském stylu, kde v létě bublá kamenitým korytem potůček do jezírka v nejnižší části zahrady. Nad domem je ve stráni originálně řešená terasová zahrada.

Do staveb moderních a avantgardních domů se stavebníci na Přerovsku moc nehrnou. A ti, kteří měli dost odvahy na výjimečnou stavbu, o publicitu moc nestojí. V Přerově lidé nejvíce staví katalogové domy a bungalovy. „Těch, kteří volí moderní architekturu, je málo,“ řekla Olga Krčmová z přerovského magistrátu. Zajímavých domů s kvalitní architekturou je poskromnu i v Hranicích. „Do města ale už dorazil trend nízkoenergetických domů nebo energeticky pasivních. Ale moc zajímavých vil tady není. Lidé si staví to, co se jim líbí,“ sdělil Jiří Koukal ze stavebního úřadu v Hranicích.

Jak se žije v dřevěné vile na kopci nebo s televizí na terase

Ojedinělé stavby nejsou jen otázkou peněz. Třeba Zdeněk Kotík z Přerova staví moderní vilu vlastníma rukama.

Mohli si vybrat některý z katalogových domů, které stavební firmy sázejí do českých měst a obcí jeden za druhým. Oni ale toužili po něčem jiném. Chtěli bydlet v domě, jaký nikdo jiný nemá.
A tak se na stráni nad Hranicemi vyjímá netradiční dřevěná vila obklopená zahradou v japonském stylu. V Přerově se zase sousedé mohou podivovat nad moderním řešením funkcionalistické vily s dvoupatrovým obývacím pokojem, který se může proměnit v malé kino.

Dřevostavba nad městem

Manželé středního věku Eva a Libor si ze své nové dřevěné vily užívají výhled na Moravskou bránu a za jasného počasí vidí i panorama Helfštýna. Raději však nechtějí zveřejnit své příjmení. „Vhodný pozemek jsme hledali dva roky. Chtěli jsme dům co nejblíže přírodě, v klidném prostředí. Tohle místo bylo úplně úžasné,“ shodují se manželé.

Jejich moderně řešený dům je obklopený zahradou v japonském stylu, kde v létě bublá potůček do jezírka v nejnižší části pozemku. Nad vilou je ve stráni originálně řešená terasová zahrada. O tom, jak by měl dům vypadat, měli přesnou představu. Oslovili tři architekty a nakonec si vybrali návrh Kamily Patočkové z Hranic. Důležité pro ně bylo, aby dům zapadl do krajiny. „Proto má pultovou střechu, je použitý kámen a jsou odhalené trámy,“ vysvětlují majitelé domu.

Velká francouzská okna prosvětlují interiér a sluneční paprsky v zimě prohřejí celý byt. Jeho vybavení navrhla majitelka Eva a s manželem pak nábytek nechali vyrobit na míru. Vše působí jednoduše a čistě i díky tomu, že nikde nejsou celoplošné koberce, záclony a závěsy. „Některým lidem to připadá divné, ale třeba v Nizozemsku je to běžné,“ tvrdí paní domu.

Dům a zahradu obepíná jen symbolický plot. Majitelé by dokonce nejraději neměli žádný. „Líbí se mi, jak je to v zahraničí nebo na jižní Moravě, lidé mají místo plotů otevřenou, upravenou předzahrádku. To ale není možné u nás. Například několik okrasných stromů, které máme před plotem, někdo přes noc vykopal a odnesl si,“ zlobí se majitelka.

Kino v obýváku

Ve funkcionalistické vile v centru Přerova, která patří k dalším zajímavě a moderně řešeným domům v regionu, se dolaďují poslední detaily před nastěhováním majitelů. „Jsem stavař a chtěl jsem, aby po mně něco zůstalo, a ještě víc než já, si přála dům moje manželka. Oba jsme toužili po funkcionalistické stavbě,“ vysvětluje majitel vily Miloslav Kolář.

Vilu se čtyřmi pokoji navrhl architekt Ladislav Palko. „Měli jsme štěstí, že jsme se s ním potkali. Do jeho návrhu jsme vůbec nezasahovali,“ říká Kolář. Pochvaluje si také spolupráci se zahradní architektkou Hanou Bělařovou, která navrhla venkovní koncepci, okolí bazénu a relaxační zóny.

Centrálním prostorem ve vile je obývací pokoj s kuchyní laděný do několika odstínů zelené barvy od nejtmavší, která je na krbu, po nejsvětlejší na stěnách. Místnost je vyšší než ostatní části domu, zabírá dvě podlaží. Skrývá se v ní i vysouvací promítací plátno o velikosti tři krát čtyři metry, v protější stěně je pak nenápadně zabudovaný projektor. Ve všech pokojích jsou francouzská okna, která vedou na terasy.

Z výsledku mají majitelé dobrý pocit. „Líbí se mi propojení místností se zahradou. Těším se na posezení na terase,“ pochvaluje si Kolář. Prozradil, že tam má zajímavou vychytávku. V jednom výklenku, který zakrývá venkovní roleta, stejná jako rolety na všech oknech v domě, bude televize. Život ve vile zpříjemní také hudba v koupelnách a na toaletách a usnadní ho například automatické zalévání venkovních truhlíků a květináčů.

Raději z katalogu

Architektonicky netradiční domy jinak ale na Přerovsku a Hranicku vznikají jen výjimečně. Lidé si spíše vybírají stavby z katalogů developerských společností. „Těch, kteří volí moderní architekturu, je málo,“ potvrzuje Olga Krčmová z přerovského magistrátu.

Podobně mluví i Jiří Koukal ze stavebního úřadu v Hranicích. „Moc zajímavých vil tady není. Do města alespoň dorazil trend energeticky úsporných domů,“ dodává Koukal.