Vir HIV se na člověka přenesl ze šimpanzů a goril

Gorila nížinná

Gorila nížinná Zdroj: profimedia

Virus HIV-1, který vyvolává onemocnění AIDS, má čtyři známé kmeny, jež odborníci označují písmeny M, N, O a P. Každý z nich reprezentuje jeden historicky unikátní přenos ze zvířete na člověka. Britští vědci loni přišli na to, že dvakrát se člověk infikoval od šimpanzů. Tím určili původ kmenů M a N. Až teď se podařilo odhalit původ zbývajících variant. Obě vývojové větve O a P podle mezinárodního týmu výzkumníků pocházejí od goril žijících v nížinách jižního Kamerunu.

„Šimpanzi a gorily jsou tedy přirozeným zásobníkem virů, které jsou schopné mezidruhového přenosu na člověka a mohou způsobit propuknutí rozsáhlých nákaz,“ uvedli vědci ve studii, kterou zveřejnil prestižní časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Vědci považují za vysoce pravděpodobné, že se viry z goril přenesly na člověka konzumací masa divoce žijící zvěře.

Každý ze čtveřice historických přenosů měl pro lidstvo různě intenzivní dopady: šimpanzí varianta M způsobila současnou pandemii, kdy je celosvětově nakaženo přes čtyřicet milionů lidí. Typy N a P vědci naopak objevili jen u pár jedinců v Kamerunu. Oproti tomu variantou O nyní trpí zhruba sto tisíc lidí převážně ze západních oblastí střední Afriky.

„Pochopení toho, odkud a jak se tyto kmeny HIV přenesly na člověka, hraje významnou roli pro vyhodnocení budoucích rizik šíření HIV,“ uvedla viroložka Martine Peetersová z Pensylvánské univerzity, která se na výzkumu podílela. Ruku k dílu přiložili také Francouzi z univerzity v Montpellier a Britové z Edinburské univerzity, kteří loni odhalili původ „šimpanzích“ kmenů M a N.

CVVM: Nákazy virem HIV se obává jen pětina lidí

Počet úmrtí na AIDS loni prudce klesl, uvedla OSN