Vláda obdržela otevřený dopis ke zpoplatnění bezdrátového internetu

Free Wi-Fi.

Free Wi-Fi.

Zástupci sdružení NIX.CZ, které provozuje stejnojmenný tuzemský internetový uzel, zaslali představitelům vlády otevřený dopis, ve kterém varují před zpoplatněním volných frekvencí rádiového spektra. Dokument obdržel premiér Bohuslav Sobotka, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr financí Andrej Babiš a další vysoce postavení činitelé.

„Představenstvo sdružení NIX.CZ chce tímto otevřeným dopisem upozornit zástupce státu na to, že zpoplatnění dosud volných frekvencí povede k významnému zásahu státu do současného konkurenčního prostředí. Díky tomuto zásahu může zaniknout řada místních poskytovatelů připojení, což ve svém důsledku bude znamenat pokles počtu uživatelů internetu, respektive snížení kvality přístupu k této celosvětové síti a to zejména v regionech a řidčeji osídlených oblastech,“ upozorňuje člen představenstva NIXu a šéf CZ.NIC Ondřej Filip.

Dopis obdržel také Český telekomunikační úřad. Jeho předseda Jaromír Novák už na Twitteru reagoval slovy: „Jsem rád, že jsme v souladu.“

Dopad na poskytovatele

Dopis reaguje na debatu v rámci Strategie správy spektra ohledně zpoplatnění dosud volných frekvencí, zejména jde tedy o tradičních 10GHz pásmo. Jak už jsme dříve upozorňovali, a jak se píše také v dokumentu NIXu, prostřednictvím bezdrátových sítí je v Česku připojeno téměř 42 procent domácností s tím, že trend ještě narůstá.

Dopis také poukazuje na další zjevnou věc, o které jsme v dřívějším textu psali – dopadu na ceny připojení, dostupnost a malé lokální internetové poskytovatele. „Poplatky za využívání spektra pak budou zcela jistě přeneseny na koncové uživatele, z nichž pro mnohé se stane tento druh připojení k internetu a tím i možnost účasti na tzv. digitální ekonomice, finančně neúnosný a propadnou se do digitální propasti. Tento krok bude zcela jistě představovat též zánik mnoha malých lokálních poskytovatelů připojení k internetu, a to jak z důvodu zvýšených nákladů, tak zvýšené administrativy.“

Některým menším (ale i větším) providerům se nelíbí ani další úřednické aktivity. Z Evropské unie do Česka přijde 14 miliard korun na rozvoj rychlého internetu. Aktuálně se debatuje nad konečnou podobou veškerých podmínek a pravidel.