Vnadné poprsí, úsměv bez kazu a pohled ostříže

Psací stroj v ordinaci je dávno minulostí. Jak vypadají moderní medicínská zařízení na Táborsku?

Tři zdravotnická centra, která mohou Táborským závidět lidé z celé republiky. A možná i za hranicemi. Místní doktoři umějí léčit zrak, zkrášlit tělo a předejít zubním kazům.
Recepce a v ní umělecké obrazy se siluetami žen. Jsou krásné, útlé s patřičnými mírami. A o to jde. V sanatoriu v Chotovinách se zaměřují zvlášť na estetiku. Mužům tam nejčastěji pomáhají od přebytečných tuků, chrápání nebo hemoroidů, ženám vyhladí vrásky, odstraní křečové žíly a vylepší poprsí.
Právě plastika prsou znamená pro sanatorium čtyřicet procent všech zákroků. Nic z toho ale pojišťovny pacientům nezaplatí. „Ročně u nás podstoupí zákroky přes tisíc klientů,“ popisuje manažerka sanatoria Pavla Dvořáčková.
Klinika s vlastními operačními sály funguje v Chotovinách patnáct let. Jejím majitelem a ředitelem je plastický chirurg Dušan Vlček. „Specializujeme se na estetickou chirurgii,“ upřesňuje manažerka.
Pacienti se do Chotovin sjíždějí z celé republiky, navíc třeba i z Anglie, Rakouska nebo Německa. Dušan Vlček je členem České lékařské komory, ale i britské nebo americké společnosti. Na vzdělávací kongresy jezdí do New Yorku, Miami, Houstonu. „Právě ze Spojených států přiváží do Chotovin unikátní metody. Cílem je minimalizovat operační řezy, tím zlepšit hojení a zvýšit estetický efekt,“ upřesňuje Dvořáčková.
Zvětšovací operace prsou vyjde ženy na pětapadesát tisíc korun. Před ní absolvují konzultace i vyšetření a prohlédnou si fotografie se všemi kroky, které je čekají. Dozví se také o nepříjemných fázích hojení. Zákrok si pak mohou uchazečky ještě rozmyslet. „Konzultace jsou velmi důležité. Vždy seznámíme pacientku s tím, co jde a co už ne. Nemůžeme ale měnit anatomickou stavbu těla,“ vysvětluje manažerka.
Operace, která má odstranit chrápání a při které pacientovi laserem lékař upraví část měkkého patra, vyjde na sedm tisíc korun. Křečové žíly laserem vylepší na jedné noze od deseti do osmnácti tisíc.

Zubařská moderna

Uvítání od recepční, podobně jako v lepším hotelu. Nestihli jste si vyčistit zuby? Nevadí. Pomůže zvláštní místnost s designovým interiérem. Pak už jen vstříc zubařskému křeslu a lékařce Zuzaně Kropíkové. Teprve od září funguje na Náchodském sídlišti stomatologické centrum Stomamed. Místní standard patří k nejmodernějším na jihu Čech.
Operační sál i ordinace je po strop obložená sklem s ionty stříbra, které ničí bakterie. „Je to nejedno prvenství stomatologického centra. Pro hygienu při operaci a následné hojení rány to může mít zásadní význam,“ říká lékařka. Sklo je navíc laděné do různých barev. Vlastní snímek rentgenu, který je přímo v ordinaci, vidí pacienti usazení v téměř kosmickém křesle přímo na monitoru. Sestra jim ho stáhne až k lehátku. Lékařka u pracovního stolu sleduje stejný obrázek a kurzorem ukáže, se kterými zuby je problém. Operační sál má vlastní čekárnu s kanapem, televizí a umyvadlem. „Po zákroku, nebo před ním lékař vše pacientovi v soukromí vysvětlí. Počkat tu může i doprovod,“ popisuje Kropíková.
K nadstandardu v centru patří dentální hygienistka, poradí se správnou „údržbou“, očistí zubní kámen a plak na kořenech zubů. Pomocí laseru dokáže zjistit rozsah kazu i řadu dalších problémů. Lékař pak nemusí vrtat víc, než je nutné. Navíc v centru umí pomocí testu zjistit, množství bakterií způsobujících zubní kazy. „Dříve se moc nemluvilo o tom, že zubní kaz je infekční onemocnění. Můžeme mu předejít dříve, než propukne,“ uzavírá Kropíková.
Z nadstandardního ošetření Stomamed nabízí například profesionální čištění zubů se školením od pěti set korun, stejně tak bělení. Nebo hloubkové čištění pod dásní od osmi set korun.

Oční kouzelníci

Šest až deset minut. Tak dlouho trvá operace šedého zákalu. Na táborskou oční kliniku Lexum se sjíždějí pacienti z celého kraje. Nejen kvůli ní. „V běžné ambulanci zjistí, jestli má člověk oční vadu, nebo ne. Jestli jde o krátkozrakost, dalekozrakost nebo o něco jiného jako například astigmatismus, nepravidelné zakřivení rohovky,“ vysvětluje Hana Andělová. Na kliniku, kde pracuje jako staniční sestra, míří pacienti kvůli speciálním vyšetřením zrakových nervů. Metod, které k tomu lékaři používají, je spousta. Budova, kde dřív sídlila soukromá porodnice, je nově opravená. V několika místnostech stojí na stolcích přístroje, které člověku připadají jako dokonalejší mikroskopy. „OCT, perimetr, fundus kamera, laser,“ vyjmenovává sestra.
Na operaci si musejí pacienti počkat. Běžné jsou dva nebo tři měsíce. Ale vyplatí se. S operací šedého zákalu, který proplácí pojišťovna, museli lidé dříve dojíždět do Prahy nebo Budějovic. Primářem kliniky je Juraj Urminský z Hradce Králové. Kromě šedého zákalu se specializuje na takzvanou refrakční chirurgii. Tam patří třeba operace laserem, aby se člověk zbavil brýlí nebo zákrok, kdy pacientovi do oka vsadí stálou novou čočku. Nabízejí i operační nadstandard, jako jsou takzvané žluté čočky, které do oka lépe propouštějí světlo. Lékaři v moderním prostoru udělají asi tisíc sto operací za rok. Denně zvládnou až dvacet zákroků.