Vnutili mi zboží za 20 tisíc

Dárky a pohoštění. Firmy, které lákají na předváděcí akce, dokážou připravit o desetitisíce hlavně důchodce.

Pětasedmdesátiletá Marie Podlešáková z Českých Budějovic koupila za dvacet tisíc úplně zbytečné věci. Jako stovky dalších důchodců ji zlákala akce firmy Kingstar Cz.
„Se třemi kamarádkami jsme si řekly, že strávíme čas na přednášce s pohoštěním. Nikam přece nespěcháme,“ vzpomíná žena na loňský 4. prosinec.
Ačkoliv se během show v hotelu Zvon rozhodla koupit jen vařič, odjížděla ještě s nádobím, grilem, mixerem a papiňákem. Účet dostala i na kosmetický kufřík, o němž si myslela, že ho vyhrála při losování.
Důchodkyně nestačila sledovat, co podepisuje. „Jak jsem řekla, že se mi něco líbí, napsali to do smlouvy. Pak se nabídli, že mi zboží dovezou domů a inkasují peníze,“ popisuje Podlešáková vznik smlouvy, kterou má Sedmička k dispozici.

Spor o obchod v bytě

Podobně dopadly i dvě kamarádky. Když si bývalá zdravotní sestra druhý den uvědomila chybu, rozhodla se věci vrátit.
Firma ale její dopisy s odstoupením od smlouvy odmítá. Argumentuje, že žena zboží koupila u sebe doma, kam si obchodníky pozvala.
A právě v tom je háček. Občanský zákoník totiž při obchodu, který si kupující výslovně sjednal ve svém bytě, zrušení kupní smlouvy nezná.
Podlešákové se zastalo Sdružení na ochranu spotřebitelů. To s podobnými firmami vede desítky sporů.
Sdružení na ochranu spotřebitelů navštívila Marie Podlešáková, až když nenašla pomoc na Hospodářské komoře v Budějovicích. Libuše Oulehlová ze sdružení je přesvědčená, že firma oklamala zákazníka.
„Pokud ji paní výslovně nepozvala k sobě na návštěvu, může do čtrnácti dnů od smlouvy odstoupit. Podepsala ji v hotelu, což není podle zákona prostor obvyklý pro takové podnikání. A na to platí výjimka čtrnáctidenní lhůty k odstoupení od ní,“ míní Oulehlová. Že si firmu výslovně nepozvala, musí ženě potvrdit svědci. Podlešáková je má.
Podobně oklamaných hlavně důchodců je stále víc. „Mohou za to špatné zákony a lenost státních úředníků, kteří mají mít nad takovým prodejem dozor,“ říká Oulehlová, která působí i jako soudní znalkyně.

Firmy jsou chytřejší

Trochu jiný pohled na věc má Česká obchodní inspekce. „Tyto firmy jsou stále chytřejší. Školí je právníci,“ říká zástupce ředitele inspekce pro Jihočeský kraj a Vysočinu Karel Havlíček.
Kingstar patří podle něj ke společnostem, jež má obchodování propracované. A na to, jak zákazníky zmanipulovat, žádný předpis není. „Na pár akcích jsme byli. Někdy je těžké odolat svodům i pro zkušeného člověka. Znám i důchodce, kteří si dělají zadarmo výlety s obědem. Nic ale nesmí podepsat,“ řekl Havlíček.
Bezradný je i živnostenský úřad. Na předváděcí akce si totiž firmy najímají restaurace nebo sály. Podle zákona tak jde o mobilní provozovnu, kde se může přechodně prodávat. V tom si je jistá i firma Kingstar. „Smlouvu přezkoumáme, ale určitě je v pořádku,“ tvrdí dopředu Veronika Hrubá z Kingstar.