Vodňany a Protivín spoléhají se sněhem na majitele domů

Letošní zima ukáže, kolik z městských rozpočtů odčerpá „chodníková novela“.

Koukat se pod nohy, chodit opatrně, vyhýbat se náledí, používat místa, kde je posypáno. K tomu vyzývají města své obyvatele. Na majitele domů naopak apelují, aby dál uklízeli jako předtím.

„To, že se o chodníky postará město, je logické, protože lidé chodníky nevlastní. Výhodu vidím v tom, že budou najednou uklizené po celé délce. Ne po kouskách. Doteď je lidé uklízeli podle toho, jak měl kdo čas nebo jak si kdo přivstal, a kus chodníku byl sklizený, kus kluzký,“ říká Karel Červenka z Písku.

Na letošní údržbu má například strakonická radnice sedm milionů korun. O kolik se částka zvedne tím, že přibyly plochy pro úklid, zatím není jasné.

„Zda a o jakou částku budou výdaje na zimní údržbu vyšší či nižší bude záležet na klimatických podmínkách. Všechny odhady jsou předčasné a jednalo by se o spekulace. Rozpočet na příští rok ještě neschválilo zastupitelstvo,“ říká mluvčí radnice Marie Kotlíková.

Úklid zajišťují technické služby, pro které už zimní pohotovost začala 13. listopadu. Systém se řídí podle operačního plánu.

Vodňanská radnice nedělá před zimou žádná zvláštní opatření. „Prostřednictvím Zpravodaje jsme požádali majitele domů, aby uklízeli tak, jak to dělali doposud. Uvažovali jsme o tom, zřídit po Novém roce pracovní místo v rámci veřejné služby pro ty, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní,“ uvádí místostarostka Alena Cepáková.

Blatenské technické služby jsou připravené i na sněhovou variantu zimy. Ke stávající technice přikoupily zametací stroj a zahradní malotraktor. Obojí s vybavením pro zimní údržbu. „Úklid zvládneme s vlastními pracovníky. V případě sněhové kalamity máme dohody s blatenskými firmami,“ poznamenává ředitel Pavel Srb.

Také v Písku je úklid sněhu na městských službách. „Máme koupený nový stroj s velkou průchodností. Může nést nástavby na zimní údržbu jako koště, pluh, sypač,“ popisuje mluvčí Lenka Gareisová.

O vytvoření nových pracovních míst zatím neuvažovali. „Novela pro nás v tuto chvíli neznamená žádné komplikace,“ dodává Gareisová.

Protivínský starosta Jaromír Hlaváč by byl rád, kdyby se na údržbě chodníků podíleli i obyvatelé. V případě potřeby město zajistí písek či posypovou sůl. „Požádal jsem je, pokud jim to zdravotní stav dovolí, aby uklízeli chodníky jako doposud,“ říká Hlaváč. Obyvatelům nabízí kompromis. „Nezvýšili jsme daň z nemovitostí pro rok 2010. Nechali jsme ji stejnou jako v roce 2009,“ podotýká starosta.

Přiznává, že úklid sněhu z chodníků bez pomoci obyvatel Protivína je z časových i ekonomických důvodů nemyslitelný. „Pokud by lidé vyžadovali tento úklid, muselo by město v roce 2010, po zjištění finanční náročnosti, přistoupit ke zvýšení daně z nemovitostí, která by tyto náklady pokryla,“ dodává protivínský starosta.

Stejně přistupuje k novele i milevský starosta Zdeněk Herout. „Neprovedli jsme žádné úpravy plateb vůči občanům, například navýšením daní a podobně. Počítáme s tím, že nám majitelé nemovitostí budou i nadále s úklidem sněhu pomáhat. Zatím jsem nenašel schůdnou formu kompenzace. To však neznamená, že se tímto problémem nezabývám,“ říká Herout.

Úklid sněhu jako přivýdělek

Obce se zatím po nezaměstnaných neshánějí. „Zřejmě budou využívat lidi, které mají na takzvané veřejně prospěšné práce a kteří jim uklízejí prostranství i během roku,“ říká ředitel strakonického úřadu práce Josef Samec.

Úklid sněhu může ale být i nahodilým přivýdělkem. Odměnu mohou jednotlivci získat z dávek hmotné nouze v rámci veřejné služby.