Volný prodej zbraní v USA ovlivňuje průměrnou délku života

Střelba z pistole, ilustrační foto

Střelba z pistole, ilustrační foto Zdroj: www.sxc.hu, Milan Jurek

Spojené státy registrují každoročně daleko víc násilných smrtí než srovnatelné západní země. Vyplývá to ze studie dvou amerických zdravotnických organizací, která byla ve středu zveřejněna ve Washingtonu. Příčinou neuspokojivého stavu je podle autorů masové rozšíření střelných zbraní, které navíc vlastníci často skladují na volně přístupných místech.

Ve zprávě Národní výzkumné rady a Lékařského ústavu USA se uvádí, že ozbrojené násilí ve Spojených státech negativně ovlivňuje průměrnou očekávanou délku života. Na 100 tisíc obyvatel připadá v USA šest násilných smrtí, což je daleko víc, než v 16 vyspělých západních zemích, jejichž statistiky vědci se situací ve Spojených státech srovnávali. Nejbližší v počtu násilných úmrtí je Americe Finsko, kde na 100 tisíc obyvatel připadá o něco málo víc než dvě vraždy.

Příčinou zhruba čtvrtiny všech úmrtí v USA je vražda nebo sebevražda, vyplývá ze studie. Vražda je druhou nejčastější příčinou smrti ve věkové kategorii 15 až 24 let. Velká většina těchto úmrtí je spojena s použitím střelných zbraní.

Důsledkem této situace je podle studie stav, kdy Američané v průměru umírají mladší než obyvatelé srovnatelných západních států. Kromě fakticky volného prodeje střelných zbraní k neblahému stavu přispívají i nezdravé stravovací návyky a alkohol za volantem. Častější než v ostatních vyspělých státech jsou v USA i případy úmrtí na AIDS a choroby spojené s užíváním drog, méně příznivá je také statistika dětské úmrtnosti.

Průměrná délka života amerických mužů je 75,6 roku, žen 80,7 roku. Oba údaje jsou na samém konci žebříčku sestaveného podle statistik vyspělých zemí, k nimž američtí výzkumníci počítají Kanadu, Japonsko, Austrálii a většinu západoevropských států.