Vozítka slavné značky Mini šlo předělat i na obytňák. Připomeňte si Divokou husu

Mini Wildgoose

Mini Wildgoose Zdroj: mini.com

Mini Wildgoose
Mini Wildgoose
Mini Wildgoose
Mini Wildgoose
Mini Wildgoose
10
Fotogalerie

Jižní Anglie, druhá polovina šedesátých let. V limitovaném počtu zde vzniká miniaturní obytný vůz s jednoduchou myšlenkou – uspokojit páry důchodového věku, které touží po svobodném a bezstarostném životě. Vůz dostal jméno Wildgoose (divoká husa), šlo o přestavbu továrního vozu Mini Van.

A můžete si být jistí, že pokud někdo v 60. letech přišel s dostupným obytným vozem pro bezstarostnou jízdu, šel na dračku. Stavbu měla na starosti firma Wildgoose v anglickém Sussexu.

Firma nabízela přestavbu z továrního vozu Mini Van. Cena za přestavbu se odvíjela od zvolené výbavy. Na výběr byly tři varianty za 445, 480 a 601 tehdejších liber. Jen pro představu, tehdy se průměrný plat pohyboval mezi 80 a 100 librami. Vůz bylo možné zakoupit i jako celek, bez nutnosti kupovat Mini Van jako dárce orgánů.

Základní výbava byla celkem zdrženlivá. Čtyři sedadla, manželská postel, stůl, závěsy a nádrž na vodu. V katalogu příplatkové výbavy se objevily položky jako rozšířená postranní zrcátka nebo závěsná houpací síť.

Pod kapotou byl stejný motor jako v originálním Mini, tedy s objemem 850 kubických centimetrů. Přestavba samozřejmě přitížila jízdním vlastnostem. Motor o výkonu 34 koní prý zvládl auto rozjet maximálně na 112 kilometrů za hodinu. Ale to už zřejmě bylo o život.

Do dnešního dne přežil jen tucet těchto stylových „obytňáků“. Občas se na nějaké aukci objeví před renovací a dražebníci se nestíhají předhánět. I když je dnes Wildgoose již ohroženým druhem, jeho šťastní majitelé s ním stále kempují. Ostatně podívejte se do fotogalerie.

Více zpráv čtěte na Autorevue.cz.