Vracejí pohyb. Šetrně

Boleslavská nemocnice patří mezi několik pracovišť v Česku, kde mají zkušenosti s moderní metodou náhrady kyčelních kloubů.

Před pár lety si pacienti z operace kyčle odnášeli až třiceticentimetrovou jizvu. Po miniinvazi je to jen osm až devět centimetrů. Do Boleslavi se proto jezdí dívat ortopedové z dalších českých nemocnic.
„Při klasickém postupu je třeba oddělit od kosti úpony svalů a potom je znovu přišít. Při miniinvazi je lékař jen rozhrne a operuje mezi nimi,“ vysvětluje primář boleslavské ortopedie Pavel Šedivý. Pacient má po zákroku mnohem menší bolesti. Otok je malý a klesá i riziko infekce. „Už druhý den po operaci se může postavit,“ říká Šedivý. Miniinvaze snižuje i další komplikace, jako třeba ucpání důležité cévy krevní sraženinou. Unikátní postup je vhodný pro většinu pacientů.

Každá sedmá operace

„Jsem spokojená. Úžasně se o mne starají,“ říká Zlatuše Berounská, která právě takovou operaci podstoupila. V Mladé Boleslavi se unikátní metodu naučili používat v roce 2008. „Miniinvazivní operace provádíme naprosto běžně,“ dodává Šedivý. Mladoboleslavští specialisté se tak řadí mezi nejlepší české ortopedy. Loni odoperovali miniinvazí padesát z celkových 364 totálních náhrad kyčlí, které se v Klaudiánově nemocnici uskutečnily.
Oficiální název postupu je MIS ASI neboli miniinvazivní přístup zpředu mezi svaly v poloze na zádech.