Vymahačská firma straší lidi exekucí

Desítky lidí dostaly dopisy, v nichž jim vymahačská firma vyhrožuje exekucí a soudními procesy.

Marie Pilátová z Větrného Jeníkova dostala nedávno do své schránky neobvyklý dopis s červeným pruhem. Psaní ji vyděsilo natolik, že se rozhodla obrátit na právníka. Podle ní jí firma M.B.A. Finance z Jeseníku udělala zbytečnou ostudu jak v zaměstnání, tak i v jejím bydlišti.

„Nevěřila jsem vlastním očím. Podle té obálky, kde jsou velké nápisy ‚exekuce majetku‘ a ‚soudní proces‘ to vypadalo, že mi přijdou sebrat všechen majetek,“ nechápe Pilátová.

Ta v roce 1999 uzavřela smlouvu o pojištění svého syna u IPB pojišťovny (dnes ČSOB). Jenže pojistku po krátké době zrušila a pojišťovna žádá po deseti letech zaplacení více než sedmnácti set korun.

Zaplaťte do pěti dnů, jinak přijde inspektor!

„Volali kvůli tomu do zaměstnání a tón dopisu, který navíc vypadá jako parte, je nehorázný,“ říká Pilátová. Podle ní už styl, jakým vymahačská firma požaduje splacení částky, hraničí s vydíráním.
Firma M.B.A. Finance v dopise píše, že s klientkou zahajuje důsledné inkasní řízení, které zvýší její dluh.

Pokud dluh nezaplatí do pěti dnů, tak ji doma nebo v práci navštíví jejich inspektor a ten bude vyžadovat okamžité zaplacení dluhu.

Podle soudního exekutora Stanislava Moláka není posílání dopisů ani návštěva „inspektora“ nic protizákonného. Žádná vymahačská firma by však podle něj neměla operovat s výrazem exekuce. „Snaží se vyvolat zdání, že jde o exekuci, a určitě to není čistý způsob. Minimálně je to zneužívání faktu, že se lidé exekucí bojí,“ soudí Molák.

Marie Pilátová není jediná, která má podobný problém. Dotčeni se cítí být lidé po celé zemi, jen na Vysočině jich jsou desítky. Na internetu se už objevila výzva k podání hromadné žaloby.

Pojišťovna: My nic nevíme

Pojišťovna ČSOB o praktikách vymahačské firmy nic neví. Úředníci slíbili, že to prověří.

Kontaktovat firmu M.B.A. Finance, která od lidí vymáhá peníze pro pojišťovnu ČSOB, není vůbec jednoduché. Na obálce i v dopise má jinou adresu. Když už se člověk do firmy dovolá, je odkázán na jiného člověka, který má hlasovou schránku a takhle to jde pořád dokola.

„Telefony nikdo nezvedá, neodpovídají na mail, který jsem si našla. Jak se má tedy člověk domluvit na splátkách,“ stěžuje si na internetovém fóru Zuzana Hranová z Jihlavy.

ČSOB pojišťovna, která firmě zadala dobytí pohledávek, nechce s klienty popisovanými praktikami nic mít. „Nic o tom nevím, ale dám to jako podnět, aby se tím někdo zabýval,“ slíbil mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda. Potvrdil, že tato firma s nimi má smlouvu na vymáhání pohledávek.

Jenže Marie Pilátová z Větrného Jeníkova se domnívá, že po tolika letech by měl být dluh promlčen. „Musím ale upozornit na to, že pohledávka je vymahatelná i po deseti letech,“ podotkl mluvčí Hejda, který nechtěl praktiky vymahačské firmy komentovat.

Mnoho rozčilených lidí ale žádá, aby jim firma přestala posílat obálky s výhružkami. „Já jsem se domluvit chtěla, ale oni jen vyhrožují. Jejich arogantní chování nezná mezí,“ míní Jana Lopraisová z Jihlavy.

Firma se ale na internetu brání, že se distancují od jakéhokoliv vyhrožování dlužníkům. „Naše společnost vymáhá pouze oprávněné pohledávky. Reakcí dlužníka by mělo být zaplacení dluhu, nikoli podání bezdůvodného trestního oznámení,“ vzkazují zástupci firmy prostřednictvím internetových stránek.