Vysedávání u televize ničí zdraví a posilovna vám nepomůže

Ani pravidelný pohyb vás neochrání před diabetes, pokud jste milovníky gaučingu.

Ani pravidelný pohyb vás neochrání před diabetes, pokud jste milovníky gaučingu. Zdroj: Profimedia

Vysedávání nebo polehávání zvyšuje riziko cukrovky, srdečních onemocnění nebo až smrti, tvrdí vědci. Nejnovější studie publikovaná v anglickém časopise Diabetologia shrnula výsledky 18 již existujících studií, kterých se účastnilo 800 tisíc lidí.

V dnešní době svádí člověka k trávení času vleže nebo sedě mnoho věcí. Kromě sedavých zaměstnání to jsou například i dopravní prostředky a nezanedbatelný podíl času trávíme též sezením u počítače. I když někteří z nás pravidelně míří do posilovny, aby drželi na uzdě splašená kila, nemusí jim to být ze zdravotního hlediska příliš platné.

Výzkumný tým pod vedením doktorky Emmy Wilmotové z britské univerzity v Leicesteru totiž zjistil, že i když je pravidelná sportovní aktivita věcí záslužnou, sedavé chování nám i tak bude škodit. Experti sice nedokázali spočítat, kolik času denně lze prosedět bez neblahých účinků na náš organismus, jejich výsledky ale říkají, že ti, co prosedí během dne nejvíce času, mají vyšší riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob oproti těm, kteří v této pozici tráví nejméně času.

„Lidé přesvědčují sami sebe, že vedou zdravý životní styl, když cvičí půl hodiny denně. Měli by se ale zamyslet nad těmi zbývajícími 23,5 hodinami,“ okomentoval pro zpravodajský server BBC informaci profesor Stuart Biddle z univerzity v Loughborough.

Česko je zemí, kde odborníkem na zdravé stravování může být každý

I když existují důkazy o tom, že sedavý styl života ovlivňuje negativně hladinu glukózy a zvyšuje míru rezistence těla na inzulin, vědci zatím netuší proč. Přesto lidem radí, aby si dlouhé období, kdy pracují na počítači rozdělili a část úkolů třeba zpracovali ve stoje nebo na notebooku položeném výše než na úrovni stolu.

„Lze provozovat porady ve stoje, lze chodit během poledních přestávek a omezit sledování televize,“ navrhuje profesor Biddle, který zdůrazňuje, že tyto aktivity vedou ke snížení možnosti onemocnění diabetem druhého typu. U takto nemocných diabetiků sice slinivka produkuje dostatek až nadbytek inzulinu, avšak protože je jejich tělo na inzulin více či méně „rezistentní“, má ho organismus relativní nedostatek.