Vyšetření střeva už tolik nebolí

Pacienty vojenské nemocnice čekají už letos pohodlnější a hlavně bezbolestná vyšetření.

Zajít na vyšetření tlustého střeva? Šel bych, ale bojím se nepříjemného zákroku a bolesti. Radši nikam nejdu, zní častá odpověď lidí, kteří mají hrůzu z lékařských přístrojů a hadiček. Díky moderním vyšetřovacím metodám, které nabízí Vojenská nemocnice Olomouc, se nemusejí tolik bát. Ještě v letošním roce se navíc pacienti dočkají jejich vylepšení.

Bez bolesti

Lékaři totiž mohou díky nejnovější technice dělat virtuální vyšetření tlustého střeva nebo třeba dýchacích cest mnohem šetrnějším způsobem. Zatímco při tradiční kolonoskopii zavádějí přímo do střev pacienta endoskop, představuje takzvaná virtuální kolonoskopie pro vyšetřovaného mnohem přijatelnější způsob.

„Jde o nebolestivou metodu. S pomocí přístroje CT snímáme celé tlusté střevo a záběry poté na počítači vyhodnocujeme. Můžeme prozkoumat všechny patologické změny nejen ve stěně střeva, ale vidíme i dutinu břišní a další orgány od bránice až po močový měchýř. Vyšetření je velmi rychlé, netrvá déle než deset minut,“ popsal metodu primář radiodiagnostického oddělení Josef Novotný.

Tisícovka pacientů

Lékaři v olomoucké vojenské nemocnici začali metodu používat jako jedni z prvních v České republice a vyšetřili už tisícovku pacientů.

„Před vyšetřením se musí střevo nafouknout. Zatímco dříve jsme používali vzduch, dnes aplikujeme šetrnější oxid uhličitý. V organismu se vstřebá a pacienti jej lépe snášejí. Zároveň se díky tomu zlepšuje kvalita obrazu, což vede ke zrychlení samotného vyšetření,“ vysvětlil primář.

Metoda se podle lékařů neustále vylepšuje a je tak pro pacienty pohodlnější. Kromě toho chystají lékaři další novinku.

„Pacienti zatím musejí před vyšetřením vypít čtyři litry speciálního roztoku, což je pro některé obtížné a nepříjemné. Nově by je před zákrokem čekala jen bezezbytková dieta a pití malého množství kontrastní látky,“ uvedl ředitel nemocnice Lubomír Dobeš s tím, že tohoto vylepšení by se pacienti mohli dočkat už letos.

Virtuální vyšetření lékaři využívají především u pacientů se zúženým střevem nebo u těch, kteří nemohou podstoupit klasickou kolonoskopii, mají z ní obavy, nebo ji špatně snášejí. Má metoda i zápory? „Nevýhoda spočívá v tom, že nemůžeme odebrat vzorky podezřelé tkáně na histologické vyšetření. A ani v budoucnu tak nová metoda tradiční kolonoskopii zcela nenahradí,“ řekl Dobeš.

Více rozšířit by se podle něj mohla na preventivní vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku, která pomáhají k včasnému odhalení onemocnění ve stadiu, kdy je ještě velmi dobře léčitelné.

Kromě virtuálního vyšetření tlustého střeva dělají lékaři ve vojenské nemocnici s pomocí CT také speciální vyšetření průdušnice a průdušek, cév, srdce a koronárních tepen, které pomáhá odhalit riziko infarktu. Radiodiagnostickým oddělením olomoucké vojenské nemocnice přitom projde ročně na dvacet tisíc pacientů, což představuje téměř třicet tisíc vyšetření.