Vysílač hledá pirátská vysílání

Na Velké Prašivé stojí stožár, podobný obyčejnému vysílači. Málokdo ale ví, jak důležitý je. Hlídá pirátská vysílání na celé severní Moravě a ve Slezsku.

Na kopci nedaleko Dobratic stojí podivuhodná stavba, která nemá v kraji obdoby. Hlídá, aby se do televizního vysílání nenabourali piráti. S trochou nadsázky brání tomu, aby dětem nenarušil večerníček
Rumburak jako v pohádce o princezně Arabele. „Když na obrazovce naskočí místo Primy Nova nebo se
z hlavních postav telenovely stanou černobílá zrnka, je to pro nás znamení, že někdo narušil vysílání. Bez vysílače bychom to nezjistili,“ vysvětluje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Dana Makrlíková.
Podle ní se to stává většinou omylem a diváci si u televizorů skoro ničeho nevšimnou.Vysílač však hlídá i jiné narušitele, než je Rumburak. A sice řidiče kamionů, kteří se vysílačkami navzájem varují před policejními hlídkami. „Kamioňáci vymýšlejí různé triky, jak se vyhnout policejním hlídkám. Důvody mají různé. Přetížená auta, nebo nedodržují bezpečnostní přestávky. Používají vysílačky a hlásí si, kde stojí policejní hlídka,“ popisuje frýdecko-místecký policejní mluvčí Ivan Žurovec.
Hlášení řidičů hlídá vysílač na Prašivé. Když telekomunikační úřad něco takového zachytí, policii upozorní a ta se stihne přesunout.
Stanice na Prašivé vyrostla před zhruba čtyřmi lety. Vedení Vyšních Lhot tehdy bojovalo za to, aby tam nebyla. Podle starostky Dany Vlčkové chtěl úřad nejprve stanici postavit na Malé Prašivé. „To mi
připadalo jako špatný vtip. Uprostřed louky je nádherný dřevěný kostel. Opravdu jsem si nedokázala představit, že by vedle něj stálo něco podobného,“ říká Vlčková.
Podobných stanic je v republice dvanáct. Stanice dokáže zachytit i slabé vlny, jaké mají třeba radioamatéři, a chytá i policejní frekvenci. David Molota je u policie deset let a vysílačku používá ke
každému výjezdu. „My máme speciální frekvenci, která je jen pro nás,“ popisuje Molota.