Výšlap mezi kounovské kameny

Na území s tisíci záhadnými kameny mohou v sobotu 21. srpna vyrazit zájemci s Klubem nordic walking Slaný.

Neobvyklý počet a zvláštní seřazení kamenů na Kounovsku bylo do třicátých let minulého století lidem skryté. Upozornil na ně až učitel Antonín Patejdl, který v roce 1934 řady prozkoumal a změřil. Od té doby se k nim vyjadřují různí odborníci.

Hranice panství

Tisíce kamenů v řadách dlouhých stovky metrů vedly například k úvahám, že šlo o dílo určené mimozemšťanům, ukázku parcelování lesa v 19. století nebo také pravěký kalendář.

„Kounovské řady nejsou žádným britským Stonehenge v Česku. Lidé na schwarzenberském panství tímto způsobem mohli parcelovat území,“ píše archeolog Karel Sklenář.

Křemencové otazníky

Řady dlouhé až čtyři sta metrů tvoří křemencové balvany a jsou rozmístěné ve směru od severu k jihu. Lidé na ně narazí v mlází i v lese, ovšem v době jejich vzniku mohly podle znalců ležet i na holé pláni. Největší z balvanů je šestitunový Gibbon s tvarem rozevřeného písmene V.

Kounovské řady stojí za to vidět nejen pro jejich záhadný původ. V roce 1987 vznikla v této oblasti naučná stezka. Měří zhruba dva kilometry a má jedenáct zastávek.

Tři z nich se týkají přímo kamenných řad a jeden panel nedalekého hradiště z doby halštatské. Na ostatních informačních tabulích si mohou turisté přečíst třeba o přírodě náhorní plošiny Rovina a přírodním parku Džbán.
Stezka začíná za nádražím v Mutějovicích směrem na Kounov poblíž osamělého stavení.

Hůlkování mezi kameny

Výlety ke Kounovským řadám pořádá Klub nordic walking Slaný. Na ten nejbližší se mohou zájemci vydat v sobotu 21. srpna.
„Velký hůlkovací výlet, který je možné absolvovat i bez hůlek, jsme spojili mimo jiné s návštěvou mutějovického pivovaru,“ říká vedoucí Infocentra Slaný Zoja Kučerová.

Překvapení na závěr

Klub připravil tři trasy výletů. Nejdelší vede od železniční stanice Domoušice (dvacet kilometrů), dvě kratší (šest a čtrnáct kilomterů) začínají v Kounově. Každý dostane od průvodkyň mapu, itinerář a informační leták.

„Na závěr výšlapu jsme pro jeho účastníky připravili malé překvapení. Čas návratu do Slaného není přesně stanovený. Bude se odvíjet podle nálady, počasí a také chuti se vrátit do města,“ říká Kučerová.

Pro zájemce budou mít organizátoři výletu aktuální přehled vlakových i autobusových spojení.