Výstava Současný český industriál láká i na instalaci z palet

250 kusů europalet, na dvě stovky „L“ profilů a 260 metrů střešních latí – takový je účet instalace výstavy Současný český industriál, která je až do 22. ledna k vidění v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Podobně náročná práce, jakou při sestavování kolekce čtyř desítek architektonicky nejzajímavějších výrobních hal či průmyslových provozů odvedli kurátoři Dan Merta a Petr Volf, čekala na autory koncepce výstavního projektu – Jakuba Fišera a Petru Skalickou z ateliéru Aulík Fišer architekti.

Nový český industriál tak sklízí od návštěvníků pochvaly nejen za objevný a inspirativní obsah, ale i celkovou instalaci: prostor Galerie Jaroslava Fragnera totiž vytváří autentické průmyslové prostředí. „Při velké typologické i estetické rozmanitosti staveb vybraných kurátory nebylo úplně snadné zajistit ucelený vzhled a atmosféru,“ říká Jakub Fišer s narážkou na rozptyl vystavených realizací od tiskáren, výrobních areálů až po vinařství nebo elektrárnu. Jednotící styl tak galerii vtiskly europalety, jež umožnily tematicky rozčlenit celý prostor výstavy. „Použité podlážky s sebou přinesly do výstavního sálu příjemnou dávku patiny, vůní i pachů,“ dodává spoluautorka koncepce Petra Skalická.

Do konce výstavy připravila Galerie Jaroslava Fragnera v rámci doprovodného programu ještě dvě komentované prohlídky. Ve čtvrtek 12. ledna od 19.30 hodin provedou zájemce po výstavě architekti Jakub Fišer, Ivan Kroupa, Petr Burian a Richard Doležal. „Industriální expedice“ se uskuteční po přednášce nizozemských tvůrců Juliette Bekkering a Michiela Riedijka, kterou v Betlémské kapli od 18.00 hodin pořádá Fakulta architektury ČVUT. Ve čtvrtek 19. ledna pak od 19.00 hodin naváže na exkursi s kurátory Danem Mertou a Petrem Volfem koncert industriální formace DekadentFabrik. Pozvánka na koncert zde: http://www.youtube.com/watch?v=9VOkI5m1YHg

www.gjf.cz, fotografie realizací i instalace výstavy lze stáhnout na http://industria.capsa.cz (login: jirka, heslo: smartsmart). K výstavě, která nese podtitul Podoby soudobé průmyslové architektury, vyšel také výpravný česko-anglický katalog. Obsahuje kromě odborných textů rovněž názory majitelů představených realizací. K dostání je v Galerii Jaroslava Fragnera za zvýhodněnou cenu 290 Kč.

Petr Volf a Dan Merta vybrali pro výstavu Současný český industriál na čtyři desítky staveb, které postihují daleko širší okruh typologie a funkčního využití, než jsou distribuční centra a výrobní areály; na výstavě se prezentují například vinařství, pivovar, pekařství, tiskárna nebo dokonce vodní elektrárna. Podepsáni jsou pod nimi přední tuzemští architekti a ateliéry jako AP ateliér Josefa Pleskota, D3A, OK Plan, DaM, Kamil Mrva, ADNS, Jan Jehlík nebo Ivan Kroupa. Některé stavby pak pocházejí od tvůrců nejmladší generace.

Vybrané realizace výstavy Současný český industriál spojuje kromě vysoké architektonické a estetické kvality, navazující na cenné prvorepublikové dědictví, také důraz na ekologickou udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Ostatně několik staveb je rekonstrukcí nebo konverzí starších objektů. Překvapivé je, že investory byly výhradně soukromé subjekty – ať už jednotlivci nebo firmy. „Čím známější architekt se zapojí do procesu vzniku nové továrny, tím větší věhlas to pro budoucí stavbu přináší, protože se stává nositelem kvality. Samotná architektura pak ve své podstatě představuje další, a to velmi podstatný marketingový nástroj firmy, která se ji nebála využít,“ soudí spolukurátor Petr Volf a dodává, že mnohým realizacím předcházely architektonické soutěže.

Mnohé z vystavených průmyslových staveb se vyznačují také vysokou kulturou a kvalitou pracovního prostředí – nejde tak jen o „slupku“. Podle samotných investorů se tento přístup vyplácí: zaměstnanci jsou pozitivně motivováni a zvyšuje se i jejich loajalita. Ruku v ruce s tím jde také zužitkování v obchodě a marketingu – firma sídlící v kvalitním, zapamatovatelném projektu získává novou konkurenční výhodu.

„Jsem přesvědčený, že některé budovy obstojí v konkurenci opusů od světově uznávaných architektů, jako je například Zaha Hadid, Herzog & de Meuron, UN Studio či Querkraft,“ doplňuje Dan Merta. Výstava poputuje po Praze do Jihlavy a poté do Ostravy. Velký zájem o prezentaci soudobé průmyslové architektury projevily i zahraniční galerie a Česká centra.

V prostoru A-Lab v 2. patře Galerie Jaroslava Fragnera je souběžně vystaveno sedm studentských projektů s tematikou průmyslové architektury. Jde o semestrální a diplomové práce řešící konverze průmyslových objektů, jež byly vybrány na základě výzvy na architektonických portálech.
Současný český industriál – Podoby soudobé průmyslové architektury
8. prosince 2011 - 22. ledna 2012
Otevřeno denně mimo pondělí 11 - 19 hodin

GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA
Betlémské náměstí 5a, Praha 1
t. 222 222 157, t./f. 222 221 746
e-mail: gjf@gjf.cz
http://www.gjf.cz Facebook: Galerie Jaroslava Fragnera

Pořadatel: Galerie Jaroslava Fragnera
Kurátoři: Dan Merta, Petr Volf
Autor koncepce instalace: Petra Skalická, Jakub Fišer
Grafika: Jan Šerých, Marek Meduna

Výstava se koná pod záštitou Kamila Jankovského, ministra pro místní rozvoj ČR, a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.