Výstava ukazuje známého i neznámého Karkulína ze střechy

Karkulína nebo Děti z Bullerbynu na originálních ilustracích Ilon Wiklandové představuje Městská knihovna.

Obrázek vlevo znají všechny české děti, které četly knihu Astrid Lindgrenové Karkulín ze střechy s ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Karkulína vpravo pak děti ve Švédsku, a potažmo celém světě.

Porovnat důvěrně známé ilustrace z dětství s těmi švédskými mají až do 16. září všichni návštěvníci Městské knihovny na Mariánském náměstí.

Výstava světově známé ilustrátorky Ilon Wikland, která se proslavila především svými nezapomenutelnými ilustracemi ke knihám Astrid Lindgrenové, připravila knihovna spolu se Skandinávským domem.

„Když jsem výstavu připravovala, myslela jsem především na děti, aby sem vůbec přišly a aby si zvykly a chodily do galerií, až budou dospělé,“ řekla při zahájení výstavy Wiklandová. Setkání s Lindgrenovou považuje za největší štěstí, které ji v životě potkalo.

Útěk z Estonska

Ostatně jejich setkání bylo tak trochu pohádkové. Ilon Wiklandová uprchla za dramatických okolností v roce 1944 na malé lodi přeplněné uprchlíky před Rudou armádou z Estonska do Švédska, kde se jí ujala její teta, u které pak bydlela.

Ve Švédsku mladá, začínající kreslířka nabídla své práce Astrid Lindgrenové, které se líbily její kresby tak, že začala jejich mnohaletá spolupráce.

První kniha, kterou Wiklandová pro Lindgrenovou před více jak padesáti lety ilustrovala se jmenovala Mio, můj Mio.

Ale pravděpodobně nejznámější knihy jsou Karkulín ze střechy, Děti z Bullerbynu, Akce Mojžíš, Ronja, dcera loupežníka a Bratři Lví srdce. Ve Švédsku tak není dítě, které by neznalo Karkulína nebo Děti z Bullerbynu právě v podání Wiklandové.

„Ilustrace pro knihy Astrid Lindgrenové jsem mohla kreslit pořád, protože její texty byly vždy tak úžasné, že se obrázky kreslily úplně samy. Pokaždé jsem věděla, jakou ilustraci vytvořit a kam ji v knize zařadit,“ vzpomíná Wiklandová.

Ilon Wiklandová se narodila 5. února 1930 v estonském univerzitním městě Tartu. Studovala různé malířské a umělecké školy ve Stockholmu, později i také v Londýně a Paříži. Dnes žije Wiklandová žije ve Švédsku, má čtyři dcery a deset vnuků.

Ilustrátorka ale nikdy nezapoměla na rodné Estonsko. V podstatě celou svou sbírku ilustrací, přes 800 originálních obrázků věnovala Krajskému muzeu Läänemaa. Jinak řečeno, milovanému kraji svého dětství – Haapsalu. „Je to dar celému estonskému národu,“ vysvětlovala malířka.