Výstavba průmyslových nemovitostí ožívá

Druhé čtvrtletí 2011 vykázalo značnou stabilitu z hlediska pronajatých průmyslových ploch a to 136,1 tisíc metrů čtverečních. V předchozím čtvrtletí to bylo pouze o tři tisíce více. Nová výstavba se oproti prvnímu čtvrtletí citelně navýšila ze 14 tisíc na 47,8 tisíc metrů čtverečních. Nejvýznamnějším ukazatelem nadále zůstává nepronajatost, tj. podíl nepronajatých ploch na veškerých plochách určených k pronájmu. Nepronajatost dnes dosahuje 8,1 procenta, což je nejméně od roku 2007. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

„Míra nepronajatosti je úzce spojena s cenami za pronájem. Pokud nepronajatost klesá pod 10 procent, může omezená nabídka tlačit na růst cen. To se také začalo dít ve vybraných lokalitách už v prvním čtvrtletí letošního roku. V posledních měsících se však nájemné začíná zvyšovat plošně a týká se téměř celé České republiky,“ říká Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmu průmyslových ploch v pražské kanceláři C&W. „Výjimkou jsou lokality severně od Prahy, kde je zatím značná nabídka volných ploch a nájemci mají dobrou pozici pro vyjednávání nájemních podmínek. Největší zájem o pronájmy byl v druhém čtvrtletí, stejně jako v prvním, o Prahu a Plzeňský kraj.,“ dodává Kaizr.

Letošní první pololetí je ve srovnání se stejným obdobím 2010 z hlediska pronájmů slabší. Loni se v tomto období pronajalo 354 tisíc metrů čtverečních, letos to bylo 275 tisíc metrů čtverečních. Loňský rok však byl z hlediska pronájmů velmi silný a srovnatelný s rekordním rokem 2007. Výstavba v prvnímu pololetí tohoto roku je srovnatelná s výstavbou v minulém roce a drží se na úrovni 62 tisíc metrů čtverečních. K nejaktivnějším developerům na poli nové výstavby patřili VGP (39% veškeré nové výstavby v 2. čtvrtletí), HB Reavis (24%), Portland Trust (23%). Většina nové výstavby probíhá na míru, pouze developer VGP začíná v některých svých parcích stavět budovy i spekulativně (bez předem známých nájemců). Někteří další developeři, jako CTP a Panattoni, staví nové plochy sice na základě předpronájmů, ale rozšiřují je pak o spekulativní část. „Rok 2011 bude na straně poptávky horší než rok minulý a to i z důvodu nedostatku volných prostor, který se začíná projevovat v některých lokalitách. Nepronajatost se pravděpodobně dostane pod hranici 8%, což by mělo stimulovat developery k další výstavbě. Již nyní sledujeme zvýšenou aktivitu developerů jako VGP, CTP, Panattoni a Prologis, kteří ve svých parcích staví nové průmyslové prostory a to i se spekulativní částí. Klíčovým faktorem bude výkonnost české ekonomiky v evropském i světovém kontextu,“ říká Jaroslav Kaizr.