Vyženou opilce z ulic. Na jaře

Klatovští radní chtějí zakročit proti lidem popíjejícím alkohol na veřejnosti.

Autobusové nádraží, vlakové nádraží, Tylovo nábřeží, Hostašovy sady, náměstí Míru, Domažlická ulice před Penny a parkoviště u Kauflandu. Sedm míst v Klatovech, kde jsou nejčastěji vidět opilci s lahvemi alkoholu v ruce. Na nich by uplatnění našla protialkoholová vyhláška. O jejím přijetí uvažují klatovští radní. Platit by mohla začít příští rok na jaře.

„Opilci v ulicích mi vadí. I když nic nedělají a mnozí z nich nikoho neobtěžují, je to ostuda. Hlavně na nádražích. Přijedou turisté a první, co vidí, jsou ošuntělí lidé postávající s flaškou piva v ruce,“ myslí si Dana Rašková.

Vyhláška nic neřeší

Podle Jana Zátory ale protialkoholová vyhláška problém nevyřeší. „Tak se přesunou jinam. Tam, kde se popíjet bude moci dál,“ myslí si Zátora. Městští strážníci v Klatovech by ale vyhlášku uvítali. „Když vidíme opilé lidi v ulicích města nebo v parku a nedělají žádné výtržnosti, nemůžeme proti nim nijak zakročit. Za pomoci vyhlášky je můžeme pokutovat nebo je odtud vyhnat,“ myslí si velitel strážníků František Kacerovský.

Podle starosty Klatov Rudolfa Salvetra protialkoholová vyhláška úplně opilce z ulic města nevyžene. „Ale je to pomoc pro státní i městskou policii, pokud proti nim chtějí zakročit,“ uvedl Salvetr. Na sestavení vyhlášky v těchto dnech intenzivně pracují policisté, radní i právnička města. Pak by ji měli odsouhlasit zastupitelé. Platit by mohla začít na jaře příštího roku.

Zkušenosti odjinud

Protialkoholovou vyhlášku si pochvalují v Nýrsku. Tam začala platit vloni v květnu. V Janovicích nad Úhlavou k alkoholu přidali i omamné látky. Jsou tak v republice v tomto směru unikátem. Naopak proti jejímu přijetí byla vloni v zimě většina zastupitelů v Sušici. Zastupitelka Jiřina Rippelová například tvrdila, že zakázat někomu popíjet na návsi alkohol by mohlo být v rozporu s listinou lidských práv a svobod.