Web bojuje proti špehování: kvůli provalení PRISM roste popularita šifrování

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

Zprávy o rozsáhlém sledování nazývaném Prism, které vedla americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA), přiměly uživatele internetu hledat nové způsoby, jak se takovému sledování vyhnout. Ještě před nedávnem se to mohlo zdát paranoidní, když lidé na internetu používali nástroje maskující jejich pohyb, ničící data či posílali zprávy s naprogramovaným sebezničením.

Webové anonymizátory, šifrovací programy a podobná zařízení jsou dostupné po celé roky, ale často byly spojovány s hackery, zločinci a dalšími „temnými“ elementy světové počítačové sítě. „Myslím, že vnímání toho, co už je nerozumná úroveň paranoie, se během několika uplynulých týdnů posunulo,“ podotýká konzultant bezpečnostní skupiny NCC Group Alex Stamos. Ten je samozvaným etickým hackerem ze skupiny, která se označuje jako White Hat (Bílý klobouk).

Paradoxně některé z nástrojů, které umožňují uniknout před sledováním či zjištěním totožnosti, pocházejí z programů, které financuje americká vláda. Jak píše agentura AFP, jejich cílem je pomáhat lidem, kteří žijí v autoritářských režimech.

„Technologie užitečné v Teheránu nebo Phnompenhu jsou stejně užitečné v New Yorku nebo Washingtonu,“ řekl Sascha Meinrath, který vede program nadace New America Foundation a který uživatelům pomáhá vést soukromou a bezpečnou komunikaci v totalitních zemích. „Problémem je, že mnoho lidí vůbec neví, že podobné programy existují, a spousta z nich je nepoužitelná pro ty, kdo se nevyznají v počítačové technice,“ dodal.

Anonymizátor Tor pomáhá v autoritářských zemích, ale i zločincům

Jedním z dobře známých programů zajišťujících anonymizaci uživatele při pohybu na internetu je Tor, který původně vyvinula americká armáda a nyní ho spravuje nezisková skupina Tor Project. Program Tor, který má v současnosti zhruba půl milionu uživatelů po celém světě, z toho 15 procent v USA, dokáže utajit IP adresu uživatele, čímž účinně zablokuje jak snahu o sledování vládou, tak například pokusy komerčních subjektů zaměřit se na něj cílenou reklamou.

Vývojová ředitelka programu Tor Karen Reillyová řekla, že americká vláda propaguje program pro jiné země, ale stejně dobře poslouží i jako ochrana před špehováním amerických agentur.

„Dostáváme často dotazy od vyšetřovatelů, kteří nám říkají, že Tor zneužívají zločinci, a proto chtějí vědět, kde má nějaká zadní vrátka,“ dodala. „Ale žádná zadní vrátka v něm nejsou. Chráníme uživatele i před námi samými - nikdy neuchováváme údaje, z nichž by šlo naše uživatele identifikovat.“

Obavy, že by se za tímto nebo podobnými programy mohli ukrývat internetoví zloduchové, Reillyová odmítá. „Zločinci se vždycky na nové technologie adaptují nejdřív,“ prohlásila. „Pokud nebudou k dispozici anonymní programy, pak si najdou jinou možnost,“ dodala.

Online dohled překvapil svým rozměrem

Lidé z bezpečnostních a hackerských komunit uvádějí, že je nepřekvapuje monitorovací program NSA nazývaný Prism. Za děsivý ale označují jeho rozsah a schopnost propátrat značný objem údajů - pokud jsou tedy dostupné údaje správné.

„Problém je, že v databázích uchováváme 'zlato' a nejsme schopni ho ochránit,“ řekla zakladatelka nové společnosti Wickr Nico Sellová. Její společnost vytvořila aplikaci, jež umožňuje lidem zajistit a „rozcupovat“ data poslaná prostřednictvím mobilních zařízení, podobně jako drtička likviduje domácí odpad nebo papírové dokumenty. Za poslední týden prý počet stažení této aplikace prudce vzrostl.