Z Androidu zmizela ochrana soukromí, Google ji prý zavedl omylem

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto)

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto) Zdroj: E15

Technologický gigant Google odstranil z nejnovější verze svého softwaru pro chytré telefony Android nástroj, jímž si mohli uživatelé zabezpečovat soukromí. Podle firmy se tento prvek dostal do předešlé verze nedopatřením, experti oslovení agenturou Reuters ale tomuto vysvětlení nevěří.

Verze Android 4.4.2, kterou firma uvedla na trh tento týden, tak už neobsahuje nástroj, který uživatelům umožňoval zablokovat shromažďování osobních informací některými aplikacemi. Ten byl pouze ve verzi 4.3, kterou firma uvolnila v létě, uvedla organizace pro ochranu digitálních práv Electronic Frontier Foundation. Znamená to, že vlastníci nejnovějších smartphonů na bázi Androidu budou při používání některých aplikací nuceni poskytovat přístup například k údajům ze svého adresáře, o svém pohybu nebo hovorech.

Mluvčí Googlu sdělil, že do verze 4.3 se dostal experimentální prvek ochrany soukromí „náhodou“. Peter Eckersley z Electronic Frontier Foundation je ale vůči vysvětlení Googlu skeptický.

„Díváme se na to s nedůvěrou, protože si nemyslíme, že to jakkoli ospravedlňuje, aby byl tento prvek odstraněn namísto jeho vylepšení,“ řekl Eckersley. Upozornil na to, že uživatelé, kteří si chtějí zachovat kontrolu nad soukromím tím, že si nestáhnou novou verzi Androidu, mohou být ohroženi bezpečnostními riziky. „Uživatelé přístrojů s Androidem budou muset volit mezi soukromím a bezpečím, nebudou moci mít obojí,“ řekl.

Mnohé aplikace vyvíjené jinými firmami vyžadují od uživatelů přístup k jejich osobním datům, která často nemají zjevný vztah k fungování aplikace. Podle Reuters se to týká například aplikace pro rozpoznávání hudby Shazam nebo populárních baterkových aplikací. Prvek pro ochranu soukromí v předešlé verzi Androidu umožňoval uživatelům prostřednictvím zvláštního softwaru volit, jaká osobní data může příslušná aplikace shromažďovat.

Na operačním systému Android funguje podle výzkumné firmy IDC 81 procent všech chytrých telefonů, které se ve světě ve třetím čtvrtletí prodaly. Otázka soukromí při používání smartphonů naplněných soukromými informacemi, je pro řadu uživatelů prioritní. Google minulý měsíc urovnal za 17 milionů dolarů (341 milionů korun) obvinění, z toho, že tajně sledoval pohyb uživatelů tím, že do internetových prohlížečů v telefonech umístil zvláštní soubory.