Za Freddiem Mercurym na rodný Zanzibar

Stone town

Stone town Zdroj: Libor Budinsky

Lídr slavné skupiny Queen mohl na začátku září oslavit své 65. narozeniny. Bohužel zemřel příliš mladý. Před dvaceti lety se stal jednou z prvních celebrit, která podlehla zákeřné nemoci AIDS. Přestože Mercury patřil k hvězdám první velikosti, jen málokdo ví, jak se původně jmenoval a odkud vlastně pocházel.

Na nábřeží zanzibarského Stone Townu stojí spousta stánků, jež spoře osvětlují volně visící žárovky. Na stolech jsou vyskládány grilované ryby, sépie a chobotnice. Jen kousek od nočního trhu stojí vyhlášený bar, kde právě vyhrává živá kapela. Coconut band. Mladý černoch za pultem míchá koktejly, na vysokých stoličkách sedí snědé dívky a čekají na pozvání na drink. Bar nese jméno hudební superhvězdy Freddie Mercuryho, lídra skupiny Queen, který se na Zanzibaru narodil. Psal se rok 1946 a chlapec dostal jméno Farouk Bulsara.

Z Indie na Zanzibar

„Kamenné město“ na ostrově Zanzibar je zapsané na seznamu UNESCO a přitahuje především bohaté turisty. Na ostrově jsou nádherné pláže a luxusní rezorty, ale samotné hlavní město dodnes představuje značně pitoreskní labyrint zatočených uliček, úzkých průchodů a domů s plechovými střechami.

V orientální atmosféře se promítá mix arabského, indického a afrického světa, svědectví dlouhé historie ostrova, který byl ještě před sto padesáti lety nejen vyhlášeným vývozcem tropického koření, ale také největším exportérem otroků. Na konci 19. století však Zanzibar připadl britské koruně a do města se pomalu stěhovali úředníci z nejrůznějších koutů impéria. A tak na Zanzibar přišel jako státní úředník také Bomi Bulsara se svou ženou Jer, Pársové (tedy potomci Peršanů, kteří utekli v devátém století do Indie) z indického státu Gudžarát. A právě v této rodině se Farouk 5. září 1946 narodil.

Vášeň pro piano

Místní průvodce nás přivádí k jednomu z domů, v nichž Freddieho rodina bydlela. „Tady se Freddie narodil,“ říká, ale z původního domu nic nezbylo. Na místě dnes stojí škaredá novostavba. Freddie strávil na ostrově s přestávkou deset let. V pěti letech začal navštěvovat anglickou misijní školu na Zanzibaru, ale už v devíti letech byl poslán, jak bylo tehdy zvykem, na internátní školu St. Peter’s. Nikoli však do Anglie, ale do Indie, nedaleko Bombaje.

ZanzizarZanzizar | Libor Budinsky

Právě tady získal své nové křestní jméno Freddie, které nahradilo původní Farouk. A také se poprvé dostal k muzice. „Ředitel školy si všiml Freddieho obrovského hudebního talentu a napsal rodičům na Zanzibar, aby mu umožnili hudební vzdělání. A když souhlasili, Freddie se začal učit hrát na piano a brzy dosáhl skvělých výsledků. A už ve dvanácti ve škole založil rokenrolovou skupinu,“ vykládá průvodce. Na Zanzibar se Freddie Mercury vrátil až v roce 1962 a pár měsíců si naplno vychutnával ospalou atmosféru tropického ostrova.

Jméno podle boha

Ale ne nadlouho. Počátkem šedesátých let předali Britové vládu domorodým elitám a začali se stahovat ze země. A když na začátku roku 1964 propukly na Zanzibaru nepokoje, Bulsarova rodina utekla do Anglie. Freddie se vrátil do školy, získal diplom ve škole uměleckého a grafického designu, ale jeho život už směřoval k muzice. V roce 1970 založil skupinu Queen, která se v krátké době stala jednou z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších kapel všech dob.

Freddie si ještě jednou změnil jméno – tentokrát příjmení. Na začátku sedmdesátých let se přejmenoval, podle jednoho z antických bohů si přisvojil jméno Mercury. A jeho hvězda stoupala stále výš. Úspěšnou kariéru však zastavilo osudové nakažení HIV. Mercury byl bisexuál, ale poslední roky žil se svým přítelem. V roce 1987 zjistil, že je HIV pozitivní. Veřejně své nakažení smrtonosným virem soustavně odmítal a přiznal se až 23. listopadu 1991. O pouhý den později na AIDS také zemřel (konkrétní příčinou smrti byl zápal plic).

Freddieho tu nechceme

Ale pojďme zpátky na Zanzibar. I když je Mercury nejslavnějším rodákem ostrova, nemá tu ani vlastní muzeum. Důvodem je Mercuryho sexuální orientace. V Tanzanii je homosexualita stále trestná, a i když samotný Zanzibar byl po desetiletí o trochu tolerantnější než kontinentální Tanganika, v roce 2004 se situace radikálně změnila.

Ostrovní parlament totiž přijal zákon trestající mužskou homosexualitu pětadvaceti lety a ženskou homosexualitu sedmi lety vězení. Právě tento příklon ke konzervativní islámské tradici se projevil také při přípravách velkolepých oslav 60. výročí Mercuryho narození na Zanzibaru v roce 2006. Na ostrově se proti této akci zvedl tak obrovský protest, že nakonec musela být celá zrušena.

Užitečné informace:

Co navštívit:

Zahrada koření – prohlídka některé z četných „spice farm“ je mimořádně zábavná. Poznáte řadu koření a hlavně četné fígle, jež domorodci používají: třeba recept na přírodní viagru či tajemný a voňavý květ ze stromu Ylang Ylang, který se používá při výrobě slavného parfému Chanel No. 5.

Co vyzkoušet:

Zanzibar leží u východoafrického pobřeží a žije na něm milion lidí. Ostrov je autonomním státem, který je spojen s pobřežní Tanganikou ve Spojenou republiku Tanzanii. Po staletí představovalo hlavní příjem ostrova pěstování koření, v posledních letech stoupají příjmy z turistického ruchu. Zanzibar nabízí spoustu zážitků – od potápění, přes plavání s delfíny až po návštěvu malého ostrůvku s obrovskými želvami.

Jak se dostat na ostrov:

Cesta na Zanzibar se v posledním roce značně zjednodušila. Ideální cesta je přes Istanbul do Dáresalámu s Turkish Airlines (letenku i s poplatky lze pořídit za 17 tisíc korun), odkud je možné přejet lodí za dvě hodiny na Zanzibar. V poslední době jsou oblíbené týdenní silvestrovské pobyty na Zanzibaru, které vyjdou s dopravou a ubytováním se snídaní na necelých 40 tisíc (více na adventura.cz). Pozor, při vstupu na Zanzibar je třeba očkování proti žluté zimnici.