Za zničené auto na silnici řidič dostane peníze

Řidič vjede s autem do díry na silnici a poškodí si ho. Majitel cesty mu musí škodu zaplatit. Majitel auta ale musí být trpělivý.

Jindřich Polák z Kladna po přejetí železničního přejezdu směrem na Kožovu horu zjistil, že si na autě zdeformoval disk kola a zároveň zničil pneumatiku. Zapomněl, že je to nejhorší přejezd v regionu a vjel na něj čtyřicetikilometrovou rychlostí.
„Neuvědomil jsem si, že na tomhle přejezdu musím jet doslova krokem. Když jsem se po nehodě ptal policistů, co mám dělat, řekli mi, že jsem jel moc rychle, takže nebudu mít pravděpodobně nárok na náhradu škody,“ říká Polák.

Rozhodl Ústavní soud

Kolo si nechal spravit na vlastní náklady. „Kdyby se mi to teď stalo znovu, už bych se bránil. Jenom nevím, jak,“ podotýká Polák.
Rady si věděl majitel vozu z Pardubického kraje, který si poškodil pneumatiku v díře, odborně výtluku. Žaloval kraj, jenž se úhradě bránil tak dlouho, až se případ dostal k Ústavnímu soudu. Ten letos v srpnu rozhodl, že kraje, respektive majitelé či správci silnic, jsou za jejich stav zodpovědné a škody hradit musí.
Očekávaný nápor na soudy se ale nekoná. Majitelé aut buď nejsou ochotní běhat měsíce po soudech, nebo nevědí, jak v takových případech postupovat, aby peníze dostali, aniž by to došlo až k soudu.
„Na Kladensku jsme letos řešili dvě žaloby. Ještě nejsou uzavřené,“ říká mluvčí středočeského krajského úřadu Berril Mascheková. Řidiči si auta zničili na krajských silnicích o hluboké výtluky. Jejich velikost ale naděje na náhradu škody nezvyšuje.

Velikost nerozhoduje

„Rozměry výtluků nerozhodují o odškodnění. Dlouhodobě rozbitý úsek silnice bývá většinou označený a je na něm značkou upravená rychlost,“ vysvětluje šéf kladenského odboru dopravy Tomáš Fujan s tím, že od doby, kdy k drobným dopravním nehodám nemusí jezdit policie, předkládají majitelé aut žádosti i s fotkami nehody na odbor dopravy. „Referent pak zkontroluje, zda na silnici skutečně nějaký výtluk je. Letos jsme zaplatili čtyřem majitelům aut tisíc korun jako spoluúčast k našemu pojištění,“ dodává Fujan.
Jediná silnice v Kladně, Unhoštská, patří Ředitelství silnic a dálnic. Než ji společnost před několika týdny zrekonstruovala, čtyři majitelé aut se u ní domáhli náhrady škody. „Ředitelství jim nezaplatilo ani korunu a soudní spor s nikým nevedeme,“ říká mluvčí firmy Martina Vápeníková.

Přejezd opraví

Soudní spory či proplacené žádosti o náhradu nemá letos na svém účtu ani Správa železniční dopravní cesty. „Žádný případ z Kladenska neřešíme. Přesto chystáme opravu nejvíce zničeného přejezdu V Kožovech,“ říká mluvčí správy Pavel Halla.
Ústavní soud přiřkl poškozenému řidiči z Pardubicka sedm tisíc korun za zničené kolo. V podobné výši lze podle odborníků očekávat většinu uznaných škod.