Za zřícené silo v Omlenici hrozí pět let

Za havárii sila na tekutá hnojiva v Omlenici mohou podle obžaloby tři muži. Zastupují tři firmy, které se podílely na rekonstrukci zásobníku.

Až pět let vězení za obecné ohrožení mohou dostat Bohumil Dolák, Jaroslav Lenhart a Vadim Masopust. Podíleli se na rekonstrukci a přestavbě sila na tekutá hnojiva v areálu u Omlenic na Kaplicku. Soud začal až po šestnácti měsících od tragédie, při níž zemřeli dva dělníci a dva se těžce zranili. V kritické době pracovali na stavbě záchytné bezpečnostní nádrže pod silem.

Za nehodu může chyba při plnění

U českokrumlovského soudu se minulý týden sešli jak obžalovaní, tak pozůstalí po obětech. Také dělníci, kteří neštěstí přežili. Na obžalovaných požadují dohromady odškodnění více než milion korun. Peníze za škodu chce přitom paradoxně na svém zaměstnanci i firma ZZN Pelhřimov, jíž areál se zásobníky na hnojiva patří. Její pracovník Vadim Masopust, který opravený zásobník přebíral, jako jediný z obžalovaných u soudu chyběl. Omluvil se.
Majitel firmy Biomont ze Starého Města u Uherského Hradiště Bohumil Dolák tvrdí, že při rekonstrukci postupovali podle zažité praxe.
„Stejně jako u desítek dalších zakázek nejen v Česku, ale také po celé Evropě,“ upozornil.
Na nové sestavení rozebrané věže ze smaltovaných plechů použili staré, takzvaně repasované prvky. Všechny šrouby vyměnili za nové. Dolák nepřikládá velkou váhu tomu, že dílo kontrolovali jen opticky a neudělali před prvním plněním vodní tlakovou zkoušku. Ani tomu, že zásobník upravili na větší kapacitu bez projektu a stavebního povolení. Muž se domnívá, že za havárii může chyba při plnění. „Přívodní potrubí mohlo být našikmo. Tím vznikl v nádrži vír, který ji rozvibroval,“ tvrdí.

Zemřel nám syn. Nikdo nám to neoznámil

Rekonstrukci sice prováděla firma Biomont, zakázku ale dostala od ZZN Pelhřimov společnost Monticom. Smlouvy mezi nimi byly podle státní zástupkyně Blanky Klinovské jen formální. Předávací protokol podepsal pracovník, aniž dílo zkontroloval.
Tyto vztahy ale pozůstalé po dvaašedesátiletém muži z Křemže a jeho třiatřicetiletém kolegovi z Českých Budějovic až tak nezajímají. „Syna mi nikdo nevrátí. Jsem ale  smutná i z jednání firem a úřadů. Dodnes mi nikdo jeho smrt neoznámil, ani se za ni neomluvil,“ říká dvaašedesátiletá Marie Robová. Po jejím synovi zůstaly dvě nezaopatřené děti. Klinovská vidí chybu i v tom, že se zásobník plnil tekutým hnojivem v době, kdy pod ním pracovala parta zedníků. Podle protokolů přitom šlo o zkušební provoz. K neštěstí tedy přispěla řada závad, z nichž nejvíc zavinili podle znalců laxním přístupem odpovědní pracovníci. Soud bude pokračovat 29. března.

Havárie sila v Omlenici Firma Biomont dokončila 28. srpna 2008 rekonstrukci sila. Při prvním plnění hnojivem se 30. října zřítilo na pět dělníků.