Zachráněné kostely vypráví příběhy

V táborském galerijním knihkupectví Baobab začala výstava kostel365.cz.

Marcipánové cukrátko vystavené na dosah všem mlsounům cestujícím po rychlostní silnici R6 z Prahy do Karlových Varů připomíná kostel Nejsvětější Trojice v Andělské Hoře. Není tomu tak dávno, kdy se k této stavbě chtělo zajíždět jen málokomu.
Pak ho ale opravili a budova se stala součástí výstavy kostel365.cz, kterou nyní hostí galerijní knihkupectví Baobab v táborské Žižkově ulici.
Expozice představuje dvanáct míst, kde architektura mnoho let obyvatelům zastřešovala duchovní cesty. Černobílé fotografie a doprovodné texty, z kterých dýchají osobní příběhy, přibližují kostely, ale i aktivity lidí, které je pomáhají obnovovat a mnohdy i zachraňovat před úplným zaniknutím.
Právě takový příběh má i kostel svaté Markéty v Loukově. V roce 2001 se péče o něj a další dva vysočinské gotické svatostánky ujalo občanské sdružení Přátelé podlipnických kostelů. Kromě vzácných nástěnných maleb ze čtrnáctého století se jim daří zachraňovat i duchovní a společenský život na těchto místech. Kromě mší tam bývají koncerty a přednášky.

Přivedli do míst zpět život

„Nebylo primární ani tak zachránit architekturu, jako přivést zpět život. Jak ten liturgický, tak i společenský v souladu s posvátností míst. A povedlo se. Kostelíky jsou opět místem setkání věřících a nevěřících, ke každému nějak promlouvají,“ říká zakladatelka sdružení Líza Faktorová.
Autorem všech snímků je fotograf Jan Bartoš. Absolvent Institutu tvůrčí fotografie v Opavě se specializuje právě na fotografování architektury a památek. Podařilo se mu citlivě zachytit náladu staveb a mystiku míst, kterou dýchají například svatostánky v Hostíkovicích, Pelhřimově či torzo v Dolních Kounicích. Výstava kostel365.cz je putovní. Po dominikánském klášteře v Praze, kde fotografie vynikly na velkých panelech, si v komorní verzi našla místo v Táboře.
„Troufám si říci, že diváka dokáže zaujmout a přimět k přemýšlení o kulturních a duchovních hodnotách. Těší mě, že se lidé sami ozývají a mají zájem o zapůjčení výstavy. A pokud vše dobře dopadne, tak se příští rok příběhy českých a moravských kostelů budou vyprávět i v zahraničí,“ míní autor výstavy Aleš Kozák.

Na expozici uvidí i obydlený kostel

Na přípravě expozice pracoval téměř rok, spolu s kolegy hledal místa, hovořil s lidmi. Proto je pro něj hodnotný každý příběh a nedokáže říct, který kostel je mu nejbližší.
„Ale pokud bych měl zmínit jedno velice zajímavé místo, tak by to mohl být kostel, ve kterém dnes bydlí lidé. Neprozradím, o který se jedná, doporučuji se na něj jít do Baobabu podívat,“ dodává s úsměvem Kozák. Kdo do 15. dubna nestihne navštívit knihkupectví, najde vše o výstavě na webu www.kostel365.cz.