Zahradníci z paneláků pěstují na sídlišti ředkvičky i salát

Mezi frýdeckomísteckými věžáky rostou na minizáhoncích maliny i petrželka.

Ovocné keře, zelenina všeho druhu i úhledný kompost. To všechno skrývají frýdeckomístecká sídliště. Je to práce převážně starších lidí, kteří nemají vlastní zahradu ani balkon. Za domy si obdělávají každý svůj záhon a v noci ho hlídají za oknem před vandaly a zloději.

Nech ty jahody na pokoji!

Gabriela Basovníková bydlí na sídlišti Kolaříkova v cihlovém domě o třech patrech. Přímo pod oknem má svůj záhon s mrkví a petrželí. Její kamarádka ze vchodu Marie Strnadlová má svůj čtverec o kousek vedle. Taky tu pěstuje zeleninu. S ostatními sousedy osidlují plac o velikosti asi dvacetkrát dvacet metrů a mají tu dokonce kompost a bečku na dešťovou vodu. „Někteří se o to nestarají. Něco si tu asadí a pak to nechají bujet,“ kritizuje ostatní Gabriela Basovníková a ukazuje na zaplevelený záhon v rohu zahrady a dvoumetrovou džungli maliníků. Zahradu lemuje laťkový plot, který ale nedoléhá až ke zdi domu, takže sem může kdokoliv vejít. Nedávno si tu podle Basovníkové přišly dvě dvacetileté slečny natrhat jahody. „Chodí si sem, kdo chce, i za bílého dne. Volala jsem na ně, jestli jsou jejich, ale ani se neotočily. Máloco tady úplně dozraje. Lidi to oškubou ještě zelené a když se to nedá jíst,
tak to alespoň vyrvou a zahodí,“ doplňuje přítelkyni Marie Strnadlová. Naposledy takhle přišla o celou úrodu cibule. Lidé z přilehlého domu tady měli i lavičku, ale ta dlouho nevydržela. „Stahovali se sem puberťáci a ráno tu ležely vajgly z cigaret a střepy z láhve. Kromě toho jsme museli se sousedy poslouchat jejich rozhovory, tak jsme to posezení raději zrušili,“ vysvětluje Strnadlová. Obě ženy zahrádkaření milují a neodradí je ani tyto špatné zkušenosti. „Půda tu teda není nijak úrodná. Ale nám se to zdá s těmi kytkami a mrkví hezčí,“ říkají ženy téměř jednohlasně.

Ředkvičky na 10 skvělých způsobů >>>

Policie a angreštový keř

Lenka Biolková z frýdeckomístecké městské policie říká, že moc záznamů o zahrádkářích z města nemají. „Když nemají své zahrádky oplocené, s rizikem počítají. Vědí, že jsou přístupné kdekomu a každou ukradenou ředkvičku neřeší. V minulosti jsme ale měli případ dvou znepřátelených zahradníků.
Šlo o keř angreštu. Nedokázali se dohodnout, kam s ním. Dotyčný ho zasadil a jakmile odešel, jeho soused vzal rýč a přesadil ho o půl metru vedle. Majitel angreštu nás potom volal s tím, že mu soused keř zničil. Skončilo to jako přestupek na magistrátu,“ vzpomíná Biolková.

Pro ploty jsme nedospěli

Sedmička zjišťovala, co má udělat Frýdečan nebo Místečan proto, aby si mohl před domem
zorat záhon a úspěšně na
něm vypěstovat rajče. „Chodí k nám hodně podobných dotazů. Na katastrálním úřadě nebo u nás by si měli zájemci nejprve zjistit, komu pozemek patří a na něj se obrátit,“ říká Hana Kalužová z odboru správy obecního majetku. Kdo chce svůj pronajatý záhon oplotit, musí počítat s problémy.
„Posuzujeme případ od případu. Třeba na Berlíně nebo někde mimo centrum to nevidím jako problém. Ale obehnat plotem zelené plochy uprostřed města by nebylo moc šťastné. Navíc by se lidé nedomluvili na jeho jednotném vzhledu a výšce,“ domnívá se Petr Šabrňák z odboru územního plánování a stavebního řádu. O plotech se na radnici hodně mluvilo v souvislosti s úpravami
na sídlišti Slezská. „Skutečně jsme zvažovali i variantu, že bychom dovolili majitelům domů oplotit si kus zeleně u jejich domu, aby si lidé vytvořili ke svému zázemí pozitivní vztah. Bohužel si myslím, že
pro to ještě nedozrála doba. Nebo spíš uvažování některých obyvatel města,” uzavírá Šabrňák.

Rychlejší obsadili kolonii

Jiný druh městských zahrádek nabízejí zahrádkářské kolonie. Těch je ve Frýdku-
Místku šestnáct. Sdružuje se v nich devět stovek zahrádkářů. „Jsou to osady, které vznikly jestě za minulého režimu. Osadníci po revoluci pozemky koupili a nevzdávají se jich snadno. Zpravidla je to rodinné vlastnictví, které se dědí,“ říká Václav Kolek ze Svazu zahrádkářů Frýdek-Místek. Zahrádkáři usejí v osadě dodržovat pravidla, která stanovuje osadní řád. „Dalo by se to přirovnat ke společenství
vlastníků bytů v jednom domě,“ pokračuje Kolek. Členům svazu sice nikdo nepřikazuje, co smějí na záhoncích pěstovat a co ne, avšak například konopí dovolené není. Stejně tak na zahrádky nepatří slepice nebo jiná domácí zvířata.