Zájem o druhé bydlení v ČR i na Slovensku klesá, ceny stagnují

V uplynulých letech se v České republice a na Slovensku významně rozvíjela výstavba rekreačních rezidenčních projektů v horských střediscích. V druhé polovině roku 2008 se i jí výrazně dotkla finanční krize a zhoršená hospodářská situace.

Zájem o koupi tzv. druhého bydlení ve vyhledávaných střediscích českých a slovenských tisícovek citelně ochladl, potenciální kupci vyčkávají, růst cen se po několika letech zastavil. Naproti tomu německé, švýcarské či rakouské Alpy si na nezájem o rekreační bydlení stěžovat nemohou. V prestižních alpských letoviscích (Davos, Garmisch-Partenkirchen či Kitzbühel) i v roce 2008 ceny rekreačních nemovitostí stouply - u rodinných domků o zhruba pět procent, u pozemků o 10 procent.

Při porovnání rezidenčního a rekreačního bydlení je třeba si uvědomit jeden významný rozdíl. Nákup rekreačního bydlení je obvykle možné odložit na pozdější dobu, zatímco nákup (eventuálně pronájem) rezidenčního bydlení zpravidla nikoli. Také proto se aktuální hospodářská situace více odráží v oblasti rekreačního než rezidenčního bydlení. Rozsáhlejší výstavba nových projektů rekreačního bydlení v českých horských střediscích je otázkou posledních zhruba tří až pěti let. Nejvyhledávanější oblastí jsou Krkonoše, kde v současné době najdete zhruba dvacítku nových (ať dokončených, či rozestavěných) projektů, které jsou roztroušeny v pěti střediscích (Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov, Janské Lázně a Vrchlabí). Na pomyslném druhém místě se umístily Jizerské hory, kde se nová výstavba soustředila do tří oblastí (Rokytnice nad Jizerou, Liberec-Ještěd, Bedřichov) a Šumava, kde se také staví ve třech lokalitách (Lipno, Javorná a Borová Lada). Dva projekty mají aktuálně Krušné hory (oba v blízkosti Klínovce) a po jednom pak Orlické hory (v Deštném v Orlických horách), Jeseníky (v Ramzové) a Beskydy (v Čeladné).

#####Bytové domy vedou před chatami a chalupami

„Co se týká rekreačních nemovitostí na horách, dávali lidé v posledních letech přednost novým bytovým domům před chatami či chalupami. Ty jsou obvykle dražší a náročnější na provoz a údržbu,“ říká Jiří Reeh, ředitel královéhradecké kanceláře realitní skupiny Bonus Group. Podle jeho slov letos v zimě meziročně klesl prodej rekreačních nemovitostí v některých lokalitách až o 60 procent. „Část potenciálních klientů odradila hospodářská situace a od koupě rekreačního bydlení pro tuto chvíli upustili, protože chtějí mít peníze k dispozici pro své aktuální potřeby a nechtějí se nyní dlouhodobě zavazovat ke splácení hypotéky. Druhá část potenciálních kupců, kteří mají potřebnou hotovost, v současné době vyčkává, zda ceny rekreačních nemovitostí neklesnou,“ pokračuje Jiří Reeh. Nové situaci na trhu se samozřejmě snaží přizpůsobit i developeři. „Nové projekty přesouvají na pozdější dobu (roky 2010 a 2011), realizaci některých rozestavěných projektů dočasně přerušili. Prodej bytů, které jsou aktuálně na trhu, provázejí nejrůznější marketingové akce. Nejčastěji se jedná o dárky v podobě kuchyní či poukázek na vybavení bytu,“ říká Iva Nováková z rezidenčního týmu King Sturge.

#####Na Slovensku táhnou Vysoké a Nízké Tatry

Uplynulé roky byly také na Slovensku ve znamení stavebního boomu nového rekreačního bydlení. K nejvyhledávanějším destinacím patřila horská střediska Vysokých a Nízkých Tater a oblast Donoval, kde začaly vyrůstat nové apartmánové komplexy. „Z naší analýzy rezidenčních nemovitostí na Slovensku byla v roce 2008 průměrná cena apartmánů v těchto lokalitách přibližně 1800 eur/m2 bez DPH. Prodejní ceny zaznamenaly velmi silný růst v letech 2006 a 2007, v roce 2008 spíše stagnovaly,“ říká Janka Polyaková z bratislavské pobočky King Sturge. K majitelům horských apartmánů patřili často obyvatelé Bratislavy a Košic, ekonomických center Slovenska, a dále zahraniční klientela především z Velké Británie, Ruska a Ukrajiny. „V současnosti pod vlivem ekonomických problémů dramaticky klesl počet zahraničních klientů a tzv. „second homes” silně zasáhl také pokles poptávky ze strany tuzemských kupujících. Situaci dále podporuje také pokles kurzu okolních měn vůči euru, díky čemuž se rekreace na Slovensku stává pro klienty z klíčových trhů střední Evropy dražší,“ vysvětluje Michal Padych ze slovenského zastoupení King Sturge. V reakci na to byl podle jeho slov na trh uveden model tzv. apart-hotelu, kdy stávající rekreační zařízení nabízí možnost vlastnit svůj apartmán přímo v daném hotelu.

#####Alpská letoviska neztrácejí přitažlivost

#####Menší vesničky jsou levnější

Ceny rekreačních nemovitostí každoročně stoupají také v rakouských Alpách, protože i tady poptávka výrazně převyšuje nabídku.

Domek ve střední poloze rakouských Alp stál na konci loňského roku mezi 500 tisíci až 1,2 milionu eur, ve vyhledávaných lokalitách se jeho cena může vyšplhat až ke čtyřem milionům eur. Také v Rakousku platí pro cizince omezení týkající se nákupu rekreačních nemovitostí v Alpách. Občanům EU se obvykle umožňují nákupy v méně vyhledávaných lokalitách, pro obyvatele mimo EU platí opatření ještě výraznější. A stejně jako ve Švýcarsku musí prodej vždy schválit příslušný úřad dané zemské vlády. Zástupci německých realitních kanceláří nabízejí možnost, jak splnit sen o víkendovém bydlení na horách i levněji, a doporučují menší rakouské, švýcarské či jihotyrolské vesničky, kde domek stojí od 250 do 350 tisíc eur a apartmán od 100 tisíc eur. Ještě lepší podmínky jsou ve středně velkých německých pohořích.

Víkendový domek v Harzu stojí zhruba 100 tisíc eur a ve Schwarzwaldu jej můžete získat již od 200 tisíc eur.