Zámecké prohlídky s černým rytířem

Sedm nasbíraných klíčů na hradech a zámcích otevře jejich třináctou komnatu.

Otevřte 13. komnatu. Podmanivý název skrývá deset tajemných postav, deset hradů a zámků. Novinka letošní turistické sezony startuje 5. května.

Nudné výklady po procházkách historií, zdá se, končí. S netradičními průvodci budou zábavné a tajemné, slibuje organizace cestovního ruchu Zlatý pruh Polabí, která projekt podnítila. „V projektu financovaném z fondů Evropské unie našli společnou řeč zástupci státních památek sdružených Národním památkovým ústavem, soukromých, městských a dokonce i jedné církevní stavby,“ říká ředitel Zlatého pruhu Polabí Pavel Hlaváč.

Barborka i kat Heřman

A tak třeba hosty hradu Grabštejn uvítá svatá Barbora, patronka hradní kaple. Na Kosti v Českém ráji čeká na hlavy kat Heřman. Projekt zahájí 5. května slavnost Třináctá komnata, která se ve stejném termínu odehraje na deseti zúčastněných objektech. „Zážitek pod značkou Otevřete 13. komnatu dopřejeme na zámcích Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kozel, Loučeň, Slatiňany, na hradech Grabštejn, Kost, na Slezskoostravském hradě a v klášteře Broumov,“ vyjmenovává zapojené objekty Noemi Koukolová ze Zlatého pruhu Polabí.

Návštěvník každého z deseti zámků a hradů obdrží klíč. K tomu, aby si odemknul třináctou komnatu se střeženým tajemstvím, jich stačí sedm. „Třináctá komnata je místností, kam se jiný návštěvník než úspěšný absolvent naší rodinné hry, nemá šanci dostat. Už její holé stěny budou nevšedním zážitkem. Co tyto zdi ukrývají, pochopitelně nemůžeme prozradit,“ tají pracovník Zlatého pruhu Polabí Jiří Senohrábek.

V kraji jen zámek Děčín

K nasbírání sedmi klíčů má poutník po hradech a zámcích vždy šestnáct měsíců od návštěvy prvního z nich, na kterém dostane cestovatelský pas. Prvním v projektu je středočeský zámek Loučeň. Jeho bílá paní přivítala první hosty už 14. ledna a do začátku sezony je bude vítat každý víkend.

Jediný v Ústeckém kraji, který se do projektu zapojil, je děčínský zámek na skalním ostrohu nad soutokem Labe a Ploučnice. Během staletí sloužil jako opěrný bod českého knížete, vojenská pevnost či sídlo několika významných rodů. Návštěvníky letošní sezony vyleká černý rytíř, Zikmund z Vartenberka. Bezpáteřný bojovník na straně husitů i v armádách jejich protivníků. Podle toho, odkud mu zrovna kynul větší prospěch.

V minulosti zámek v Děčíně vyhledávali evropští panovníci i umělci. Mezi nimi Fryderyk Chopin, jenž tam zkomponoval svůj známý valčík As-dur zvaný Děčínský.

OTEVŘTE 13. KOMNATU

Interaktivní prohlídky s tajemnou postavou na 10 českých hradech a zámcích

• Klášter Broumov Loupežnický synek Lotrando

• Zámek Děčín Černý rytíř (Zikmund z Vartenberka)

• Hrad Grabštejn Svatá Barbora

• Zámek Chlumec nad Cidlinou Hrabě šprýmař (Oktaviánt Kinský)

• Zámek Kačina Hraběcí duch Rudla

• Hrad Kost Kat Heřman

• Zámek Kozel Skřet Radouš

• Zámek Loučeň Bílá paní

• Zámek Slatiňany žokejka Lata Brandisová

• Slezskoostravský hrad v Ostravě Lotr Jáchym Zahozenec

www.otevrte13komnatu.cz

www.zamekloucen.cz