Zápasení malým dětem zpevní těla

Nový seriál týdeníku Sedmička představí kladenským rodičům sporty vhodné pro jejich děti.

Zápasnický oddíl Hnidousy-Motyčín má stoletou tradici, tělocvičnu ve švermovské sokolovně a mládežnické závodníky, kteří vozí ze závodů medaile. Tradice oddílu i úspěchy kluků a holek, které se mezi dětmi v Kladně rychle rozkřiknou, přivádějí na hnidouské žíněnky každý rok desítky dalších uchazečů olympijské disciplíny. Nábor se děje každý trénink od září až do června.
Zápasu se může věnovat úplně každý. Jakou má dítě postavu, není podstatné, protože s věkem a tréninkem se určitě změní k lepšímu
„Učíme děti řeckořímský zápas i volný styl. Řeckořímskému se věnují jen kluci, kdežto volný styl u nás dělají i dívky. Ideální věk, kdy začít s tréninkem, je šest až deset let, záleží na vyspělosti dítěte. Umět se prát není podmínkou, aby u nás mohlo dítě začít zápasit. To musíme naučit my. Samozřejmě průprava z podobných sportů je výhodou,“ říká šéftrenér Rostislav Pinkas. K tréninku děti potřebují obyčejné tepláky, tričko, mikinu bez zipů, nejlépe kotníkové tenisky. Zápasnická obuv není nutná. Vybavení se dá pořídit do 1500 korun. Speciální dres pro závody stojí v průměru 1200 a boty 1600 korun.

Brýle nevadí

„Našemu Lukášovi je šest let a zápas ho zatím baví. S klubem už závodil dokonce v zahraničí a přivezl odtud stříbrnou medaili. Za několik měsíců se naučil gymnastické prvky. Snad se mu budou v životě hodit,“ uvedla Libuše Boušková, maminka jednoho z nadějných malých zápasníků. Horní hranice pro začátečníka není striktně určena, ale patnáctiletí a starší by už asi měli s nácviky některých technik potíže. Zápasu se mohou začít věnovat i děti s brýlemi, jen na žíněnku s nimi nesmí. „Zápasení je vhodnější spíše pro svalnatější postavy než pro ty s nadváhou. Je v něm větší frekvence úrazů, a tak by ho neměly provozovat třeba děti s krvácivými chorobami, s poruchami hybnosti, s kloubními potížemi, s poruchou zraku či s vrozenou vadou, která má vliv na výkonnost a koordinaci. O vhodnosti sportu by měl rozhodnout kromě rodičů i lékař, který zná zdravotní stav dítěte nejlépe,“ radí Petr Lyer, primář dětského oddělení kladenské nemocnice.