Zapomenutá stopa funkcionalismu ve Slovenském ráji

Pozoruhodný dům v Hrabušicích

Pozoruhodný dům v Hrabušicích Zdroj: David Nesnidal, E15

Vila v Hrabušicích
Vila v Hrabušicích
Vila v Hrabušicích
Vila v Hrabušicích
Vila v Hrabušicích
7
Fotogalerie
Během loňské dovolené jsem s rodinou a přáteli pobýval týden na Slovensku. Poznávací, turisticky-cyklistický charakter dovolené nás mimo jiné nasměroval také do Slovenského ráje. Vedle přírodních krás mne však při průjezdu jedné ze zdejších obcí – Hrabušic – pozastavila krása zcela nečekaná: šlo o starší rozlehlou vilu, přesněji řečeno o její architektonické řešení, které bych uprostřed tradiční slovenské obce neočekával. Chci se s vámi podělit o pár obrázků této pomalu chátrající estetiky.

Na Wikipedii se lze snadno dočíst, že Hrabušice leží na východním Slovensku v okrese Spišská Nová Ves v Košickém kraji.
Obec, v níž žijí přes přes dvě tisícovky obyvatel (údaj z roku 2006) se nachází v západní části Hornádské kotliny na severním okraji Slovenského ráje. V sousedství leží obce Spišský Štvrtok, Betlanovce, Letanovce, Stratená, Vernár, Vydrník a Jánovce. Hrabušicemi protéká Hrabušický potok. V obci stojí katolický kostel sv. Vavřince postavený v polovině 13. století v románském slohu. K němu přiléhá fara, původně vystavěná v renesančním slohu a později barokně přestavěná. Asi dva kilometry od obce na Zelené hoře nad Hrdlem Hornádu se nachází zřícenina středověkého Marcelova hradu.

Dům vymykající se architektuře obce

K zajímavé, rozměrově velkorysé stavbě v duchu funkcionalismu se mi nepodařilo sehnat mnoho informací; šéfka stavebního odboru na místním úřadě mi na telefonické dotazování řekla, že dům stojí od šedesátých let minulého století (kdyby stál o třicet nebo aspoň dvacet let déle, šlo by o úkaz z architektonického hlediska ještě pozoruhodnější), a že odbor nedávno zamítl povolení k výstavbě dalšího patra (důvodem však nebylo zabránit narušení architektonického pojetí domu, ale budova by se další přístavbou prý stala nesourodou s okolní výstavbou). Na střeše domu byly skutečně patrné stopy „zhodnocujících“ stavebních prací, které ustrnuly. Nakonec jsem se ještě dozvěděl, že dům je rodinném vlastnictví a jeho budoucnost je nejasná.

Tento článek o zapomenuté stopě funkcionalismu v hloubi Slovenska spojuji zároveň s výzvou: víte-li něco víc o historii této stavby, nenechávejte si to pro sebe a napište na facebookový profil Mladá fronta E15 nebo na e-mail: nesnidal@mf.cz.