Zátěžové testy: pořádná dřina

Redaktor Sedmičky si vyzkoušel kondiční testy, kterými procházejí vrcholoví sportovci.

Pro sportovce, kteří musí podávat extrémní výkony, mohou znamenat zátěžové testy i záchranu života.
„Při naší výpravě na Mount Everest zemřel horolezec. Ukázalo se, že měl srdeční vadu, kvůli které neměl na výpravě co dělat. Zátěžové testy ji mohly odhalit,“ říká horolezec Libor Uher.
Právě on mně umožnil, abych si testy, které dělá centrum v Ostravě-Hrabové, vyzkoušel. Šel jsem do toho. Po vyplnění formuláře mě měří a váží zdravotní sestra. Poté mne pouští na rotoped. Zpočátku šlapu v pohodě. Vykládám si při tom s doktorem. Ptá se, jestli sportuju. Odpovídám, že v létě chodím běhat a jezdím na kole. Po chvilce se zátěž začíná zvyšovat, stupňuju tempo. Už se soustředím pouze na to, abych držel stálou frekvenci, je to čím dál složitější. Vnímám sestru, která mi měří tlak a průběžně hlásí dosažený výkon. Uher mne povzbuzuje: „Hansi, dávej, dávej, dávej!“ burcuje mě horolezec, který už má testy za sebou.
Na rotopedu jsem vytočil výkon 272 wattů. Mé parametry jsou 4,8 wattů na kilo váhy těla.
„Je to velmi dobrý výkon. I srdce máte v naprostém pořádku. Máte vynikající předpoklady pro vytrvalostní sporty,“ hodnotí můj výkon lékař Radan Gocal.
Ve středisku si kondici testují i vrcholoví sportovci. „Začali jsme testovat vítkovické hokejisty. Na testy chodí pravidelně, abychom mohli jejich výsledky sledovat. Rádi bychom spolupracovali s dalšími sportovci,“ uvádí Gocal.
Několik dní po mne předvedl obdivuhodný výkon devatenáctiletý cyklista Milan Svoboda. Je to nejlepší výkon, jaký kdo zatím v Hrabové vytočil. „Sám jsem byl překvapený,“ říká Svoboda, jehož největším úspěchem je třetí místo na mistrovství
republiky v cyklistickém půlmaratonu 2008.