Zatopte řádně pod kotly. Hlavní páleničářská sezona začíná | E15.cz

Zatopte řádně pod kotly. Hlavní páleničářská sezona začíná

Kdyby neexistovaly švestky, vypadal by podzim na Valašsku úplně jinak. Nevoněl by slivovicí.

Jestliže existuje oblast, kde je největší hustota pálenic na kilometr čtvereční, pak je to určitě Valašsko a Slovácko. Zdejší obyvatelé odjakživa využívali darů přírody nejen k tomu, aby mohli přežít, ale často jim dávali i jiný rozměr. Ovoce totiž od nepaměti končívalo v sudech, kde kvasilo.

Kvas se pak ve správný čas proměnil prověřeným technologickým postupem v lahodnou kořalku.
Teď začíná v pálenicích hlavní sezona. Z letošní rekordní úrody švestek by měly být v regionu vyprodukovány tisíce hektolitrů slivovice.

„Mám asi tři sta litrů kvasu z trnek a termín uprostřed října. Už se těším, až to poteče a ochutnám,“ pochvaloval si Pavel Škampa ze Zlína.

V zahrádkářské pálenici v Malenovicích zatím už se připravují na největší nápor. „Hlavní sezona je za dveřmi. Lidé už sice vozí pálit i švestky, ale pořád ještě převažují kvasy z letního ovoce,“ říká provozovatel pálenice Stanislav Mach.

Plné ruce a kotel práce už mají v pěstitelské pálenici na Hvozdné. Sezona tam začala už 3. srpna a od té doby kotle nevychladly.

„Zatím jsme sice ještě nenajeli na nonstop provoz, ale během října už budeme pálit čtyřiadvacet hodin denně,“ tvrdí šéf tamní pálenice Miroslav Sovadina.

Letošní úroda ovoce pěstitele a sadaře mimořádně potěšila. Až na pár lokalit, kde se urodilo méně než loni, byly výnosy většinou lepší a díky vetšímu počtu dní, kdy svítilo slunce, je také cukernatost ovoce vyšší. Dá se tedy očekávat kvalitní pálenka. „Vypadá to opravdu dobře. Loňský rok byl nadprůměrný a teď to vypadá ještě lépe,“ liboval si Stanislav Mach.

Chuť letošní slivovice

Hlavním podzimním artiklem ve valašských pálenicích nejsou jablka či hrušky, i když i tyto kvasy se běžně pálí, ale švestky. „Odhaduji, že slivovici pálí devadesát devět procent lidí,“ mínil Miroslav Sovadina z Hvozdné.

Kvasy z některých odrůd švestek jsou už zralé k pálení, proto se najdou pěstitelé, kteří již ochutnali letošní slivovici. „Objednal jsem si dva termíny, mám totiž hodně kvasu. Kvůli prvnímu pálení jsem musel vstávat ve tři ráno, ale slivovice je nakonec opravdu vynikající,“ pochvaluje si David Ostřanský z Otrokovic.

Během posledních let se toho v pálenicích hodně změnilo. Řada z nich přešla od topení dřevem k plynu. Jiná je také pálenka.

„Ještě před dvaceti lety se dělala slivovice s obsahem alkoholu až třiapadesát procent, dnes je to devětačtyřicet až padesát procent. Kořalka je díky tomu jemnější a je v ní víc cítit ovoce,“ vysvětlil provozovatel malenovické pálenice Stanislav Mach.

Černé palírny

Podle zákona je možné vyrábět alkoholické nápoje jen v oficiálních pálenicích. Jenže v regionu se vždycky pálilo načerno. „Myslím, že polovina kořalky, která se na Zlínsku vypálí, pochází z černých pálenic,“ říká se smíchem Stanislav Mach.

Překvapivě odlišnou statistiku mají zlínští policisté. „V posledních třech letech jsme neřešili žádný případ nelegální pálenice,“ uvedla tisková mluvčí Policie České republiky ve Zlíně Jana Bartíková.

„Pokud by přišel podnět k šetření, zabývali bychom se tím, sami po vesnických palírnách nepátráme,“ dodala Bartíková.

Jinou zkušenost mají strážci zákona na Slovácku. „Loni jsme odhalili dvě černé pálenice, o rok dříve to byly tři,“ podotkl tiskový mluvčí Policie České republiky v Uherském Hradišti Aleš Mergental.

Ilegálně vypálená slivovice může přijít paliče pořádně draho. „Letos byl odsouzen čtyřiašedesátiletý muž, u kterého jsme odhalili černou pálenici. V garáži měl v barelech skoro šest set litrů slivovice.

Od soudu odešel s tříměsíčním podmíněným trestem. Viník ale může dostat i rok vězení,“ varoval Mergental. Nalezené destilační přístroje policisté pokaždé zlikvidují.

Zatímco policisté na Zlínsku po černých pálenicích aktivně nepátrají, na Slovácku jsou o poznání iniciativnější.

„Jsme ostražití. Sami se snažíme nelegální palírny odhalit. Ilegální pálení je nebezpečné, lidé při něm nedodržují základní bezpečnostní postupy, takže hrozí například požár,“ prohlašoval tiskový mluvčí uherskohradišťské policie Mergental.

Provozovatelé legálních pálenic jsou si téměř jistí, že černých palíren bude v budoucnu ubývat. „Lidé od toho už skutečně upouštějí. Je to poměrně komplikované a pálenka není často tak dobrá jako z kvalitních přístrojů,“ tvrdí například Miroslav Sovadina z pálenice na Hvozdné.

Pálíte si svoji slivovici? Kde mají podle vás tu nejlepší? Napište nám na adresu redakcezlin@mf.cz
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!