Zbylé části domu zboří

Zavalení dělníci ve zříceném domě v Soukenické pracovali v místech, kde neměli co dělat.

Před páskou, znemožňující průchod kolem domu číslo 25 v Soukenické ulici, hlídkuje strážník městské policie. Lidé, kteří bydlí v domech naproti, mu musí ukázat občanský průkaz, aby mohli domů. Na stěně čelní, nedotčené budovy stále žlutě září cedule, oznamující, že tam staví firma Sting Praha. Její šéfové se novinářům vyhýbají a jakoukoliv vinu odmítají.

„Jsou tam uvnitř, ale za pásku vás pustit nemůžu. Na místě stále vyšetřujeme,“ rezolutně sděluje hlídkující strážník Robert Berki.

Prvotní závěry šetření zazněly z úst úředníků městské části počátkem týdne: Zasypaní dělníci prováděli činnost nad rámec povolených stavebních prací. Firma mohla ve zřícené části dělat jen minimální úpravy, přesto se dělníci pustili do nepovolených zásahů a narušili tak stropní klenby v prvním podzemním podlaží. Ty nevydržely, a pak se propadla všechna čtyři patra.

Stanovisko Prahy 1 potvrdil i městský statik Petr Macháň. „Snížili podlahu až o šedesát centimetrů a snažili se proto podezdít základy,“ uvedl v úterý. Podle šéfa odboru výstavby Prahy 1 Oldřicha Dajbycha k takové destrukci objektu ale nedojde z jediné příčiny. Na podrobnější závěry bude třeba počkat.

Obyvatelé ulice jsou roztrpčení. „Bůhví, co se v tom baráku dělo. Vzala bych jed na to, že dělníci pod zemí připravovali nepovolená parkovací místa. Měl to být přece hotel a auta tady nemají kde stát,“ uvažuje důchodkyně, ale své jméno sdělit nechce.

Jisté je, že si firma požádala o „Změnu stavby před dokončením“, ale jelikož žádost nebyla úplná, ještě ji nikdo neprojednal.

Budova je podle stavebního povolení rozdělena na tři části, z nichž se zřítil objekt B. Kontroloři se v Soukenické ulici objevili naposled koncem srpna, neboť obyvatelé si stěžovali na hluk a prach při bourání objektu C, který není z ulice vidět. Tehdy ale žádné závady nezjistili.

Radnice Prahy 1 rozhodla, že také zbytek domu přijde zbourat. Ještě tento týden má majitel domu podat návrh, jak do té doby zajistí jeho statiku, aby objekt neohrožoval okolí.

Starosta Petr Hejma se nechal slyšet, že bude požadovat nejtvrdší sankce. „Zmařené životy už nevrátíme, ale poženeme viníka k zodpovědnosti. Přistoupíme také k preventivním kontrolám všech rekonstrukcí v Praze 1,“ řekl Hejma.

Pražský magistrát podá trestní oznámení, protože chce zjistit, zda nedošlo k obecnému ohrožení. Španělští majitelé hodlají odškodnit rodiny mrtvých dělníků. Jde zřejmě o jednoho dělníka z Ukrajiny a tři Bulhary.

Mluvčí pražské policie to však zatím neptvrdila. „Rozbory DNA potřebné k identifikaci nejsou záležitosti dnů,“ řekla Iva Knolová. Policisté vyšetřují případ jako ublížení na zdraví. Budou také zjišťovat, zda dělníci nepracovali na stavbě načerno, i když to není prioritou jejich zájmu.

Část domu se zřítila v pátek po poledni. Na záchranných pracech se podíleli hasiči, policisté i těžká technika. O víkendu díky speciálně vycvičeným psům nalezli záchranáři v troskách postupně čtyři mužská těla. Ta jsou nyní na pitvě v Ústavu soudního lékařství.