Zdroj energie pro základny na Měsíci a Marsu má jméno KRUSTY

Testování zařízení KRUSTY

Testování zařízení KRUSTY Zdroj: NASA

Na Marsu nebo na Měsíci může vyrůst soustava reaktorů.
Deštník nad reaktorem je radiátor pro odvádění tepla.
Testování zařízení KRUSTY
Testování zařízení KRUSTY
Testování zařízení KRUSTY
9
Fotogalerie

NASA a NNSA vyvinuli systém KRUSTY pro výrobu elektrické energie pomocí malého reaktoru. KRUSTY může být zdrojem energie pro základny na Měsíci a Marsu. Jeden KRUSTY dokáže vyrábět po dobu 10 let až 10 kilowattů energie.

 

Krusty je jméno výstředního a trochu zhýralého klauna v seriálu Simpsonovi, ale také možná budoucí zdroj energie pro základny na Měsíci a Marsu.

Případná budoucí lunární základna bude pro svůj provoz potřebovat zdroj energie. Solární panely mohou být jednou z možností, ale na Měsíci musíme počítat s dvoutýdenní nocí.

Základna by navíc mohla být umístěna také třeba v kráteru v polární oblasti, kam sluneční záření nedopadá nikdy. Právě v těchto oblastech se v měsíčním regolitu nachází voda. Mnohem výhodnějším zdrojem energie proto může být menší reaktor.

NASA a NNSA (National Nuclear Security Administration) testovali od listopadu 2017 do jara letošního roku prototyp reaktoru KRUSTY (Kilopower Reactor Using Stirling Technology).

Jádro reaktoru tvoří tvoří trubice podobná svou velikosti rolí papírových utěrek. Jako „palivo“ se využívá uran-235. Teplo z reaktoru je sodíkovými tepelnými trubicemi přenášeno do účinných motorů Stirling, které ho přemění na elektřinu.

Jeden KRUSTY dokáže vyrábět po dobu 10 let až 10 kilowattů elektrické energie, což by stačilo k provozu několika domácností. Lunární základna bude potřebovat asi 4 podobné reaktory.

Radioaktivní materiál už NASA používá

Radioaktivní materiál využívá NASA už v dnešní době jako zdroj energie pro některé sondy. Jedná se ale o trochu odlišný zdroj – konkrétně o Radioizotopový termoelektrický generátor (RTG).

Například na palubě pojízdné laboratoře Curiosity je asi 4,8 kg plutonia-238. RTG ohřívá vědecké přístroje a vyrábí energii pro fungování a pohon laboratoře. RTG na palubách sond dokáží vyrobit méně než 200 Wattů elektrické energie, což je dostačují pro sondu ale ne pro lunární či marsovskou základnu. Materiál pro RTG navíc NASA dochází.

Článek vyšel na serveru VTM >>>