Zelená hradba: nově vysázené stromy zadrží tuny prachu a hluk

Ostrava chce být jedním z nejzelenějších měst v republice. Schválila projekty na vysazení statisíců stromů.

Ostravští radní se rozhodli učinit opatření proti stále se zvyšující prašnosti v ulicích města. Ale ne za pomocí vyhlášek, které by něco přikazovaly obyvatelům a firmám, ale maximálně přirozenou cestou. V průběhu čtyř let hodlají magistrátní úředníci nechat vysadit více než půl milionu nových stromů a keřů.

Celkem tato akce vyjde na částku přesahující dvě stě milionů korun. Kromě sázení rovněž na kácení, ošetřování a ořezy výsadby stávající. Regenerovaná plocha bude mít rozlohu 337 hektarů, nově osazená pak hektarů 116. Hlavním cílem projektů je snížení prašnosti, prach se zachytí právě na stromech. Radní předpokládají, že se tím zlepší kvalita ovzduší. Za pravdu jim dávají měření, podle nichž se díky výsadbě nových stromů snížila v některých obvodech prašnost až o téměř třináct procent, v absolutních číslech je to někde až do dvaceti tun.

„Regenerace a výsadba nové zeleně na území města se tak stává dalším významným krokem v boji za zlepšení životního prostředí v Ostravě. Jsem rád, že díky tomuto projektu se Ostrava udrží na špici nejzelenějších měst v České republice,“ říká náměstek primátora Dalibor Madej.

Chystá se park anglického typu

Asi nejzásadnější proměnou projdou Komenského sady. Každopádně stále platí, že park zůstane přírodního charakteru.

„Určitě nepůjde o nějaký Disneyland. Nebude v něm žádná závodní dráha či jiné sportovní stavby,“ prohlásil Radim Václavík ze společnosti Atos 6. Ta má celý projekt na starosti.

Park by měl být takzvaného anglického typu. „Půjde o upravenou volnou krajinu, kde se střídají louky, lesíky i osamocené stromy,“ popsal Václavík.

V parku budou rovněž lavičky, osvětlení a nové přírodní prvky. Zároveň dojde k rekonstrukci chodníků. „Součástí má být i úprava cest tak, aby lépe vyhovovaly maminkám s dětskými kočárky, cyklistům nebo bruslařům,“ dodal projektant. Samotné práce v parku by měly začít v průběhu tohoto roku. „Skončit bychom měli v prosinci roku 2013,“ doplnil Michal Bayer z magistrátu.

V Havířově připravují do budoucna rovněž několik projektů, které zahrnují i obnovu zeleně, případně výsadbu nových stromů a křovin nebo keřů. A sice rozšíření hřbitova ve městě, rekonstrukci parku za kulturním domem Radost. „Opravíme místa Nad Terasou nebo vytvoříme Park sponzorů a podobně. V tuto chvíli ale nemůžeme vyčíslit počty stromů ani vynaložené peníze,“ říká mluvčí města Eva Wojnarová.

Podle ní magistrát nechá každoročně ve městě vysadit nové stromy za ty vykácené. „Teď se jich chystáme vykácet asi osmdesát, všechny nahradíme. Zeleň obnovujeme podle potřeby,“ dodává Wojnarová.

Magistrát navíc zaměstnává odborníka, který řídí, zadává a kontroluje práce zahradnických firem, protože se jedná o úzce specializovanou činnost. Co se týče snižování prašnosti, mají Havířovští podobnou zkušenost jako v Ostravě. „Ovšem z druhé strany je nutné při výsadbách dbát na to, aby se nevysazovaly silné alergeny, jako jsou břízy, topoly, některé borovice,“ upozorňuje mluvčí Havířova.

Stromy snižují nejen prašnost, ale i hlučnost

V Bruntále se rovněž chystají v letošním roce v rámci několika projektů obnovit zeleň, či dokonce založit nové parky. „Čísla uvést nemohu, nicméně pokud shrneme pod jednu položku keře i stromy, dostáváme se i my k statisícovým položkám,“ uvádí tiskový mluvčí Jiří Ondrášek.

Město Bruntál průběžně nesleduje prašnost. Úředníci však vycházejí z obecně známých poznatků, že plocha listů a jehlic zachycuje mimo jiné prašné částice. A tak i bez měření hlučnosti a prašnosti postupně nechají sázet stromy a keře mezi bytovou zástavbou a hlavními komunikacemi.

„Například už několik let sadíme izolační zeleň na Nádražní ulici. Máme už osazeno téměř osmdesát procent ploch. Veřejnost to vnímá velmi pozitivně,“ dodává Ondrášek.

V nedalekém Krnově letos do nové zeleně radní investovat nehodlají. V městském rozpočtu na výsadbu vzrostlých stromů mají vyčleněnou částku sto padesát tisíc korun. „Přesný počet stromů zatím neznáme. Další stromy se ve městě vysadí jako náhradní výsadba. Takže dojde k obnově aleje Stará Ježnická, nové stromy budou i u základní školy na Janáčkově náměstí. Ozeleníme parkoviště na sídlišti pod Cvilínem,“ vyjmenovává mluvčí města Dita Círová.

Opavští radní mají zelené město jako prioritu. Jen obnova městských parků v minulých letech vyšla na třináct milionů korun. Celkem se vysadilo 235 stromů, především platany, katalpy, javory, duby, jasany, lípy a mnoho keřů.

„Provedli jsme obnovu alejí a stromořadí v jednotlivých ulicích, vysadili jsme přes sedm stovek stromů,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Marie Vavrečková. A dále vyjmenovává stromy na sídlištích, nový park na náměstí Osvoboditelů, zeleň u nových staveb, cyklostezek. Počty řádově v tisících.

Frýdek-Místek je městem parků

„Rádi bychom i nadále pokračovali v dalších výsadbách, ale bohužel velmi často narážíme na inženýrské sítě a jejich ochranná pásma, což nás omezuje,“ stěžuje si Vavrečková. Nicméně i tak magistrát připravuje další projekty. Například revitalizaci Městského náhonu, zeleně v Městských sadech, rekonstrukci Hozova nábřeží. „A rovněž park Ochranova a obnovu území kolem Stříbrného jezera,“ dodává Vavrečková. Frýdeckomístečtí radní jsou velcí fandové parků. Za posledních dvacet let jich vznikla ve městě celá řada. Například Janáčkův park, Koloredovský park, Centrální park, park Štěpnice, park Pod Zámkem a poslední, dokončený v roce 2011, park Jižní svahy. Revitalizací prošly Malý park, park Pionýrů, sady B. Smetany, Komenského sady, Puškinův park a v letech 2010–2011 prošel obnovou také zámecký park.

„Velkou pozornost věnujeme výsadbě izolační zeleně. Až na několik výjimek jsou kolem všech hlavních komunikací i v okolí průmyslových areálů stromy, které plní tuto funkci,“ vysvětluje mluvčí Jana Matějíková. Stejně tak město nechalo sázet stromy i na sídlištích. V uplynulých třech letech to ve finančním součtu dělalo více než pět milionů korun.

V minulosti nastoupený trend hodlají radní dodržet i v budoucnu. „Na nejbližší období plánujeme revitalizaci sadů Svobody a nový park mezi ulicemi Pekařskou a Božana. Dokončit bychom je měli v roce 2013 s celkovými náklady přes dvacet milionů,“ poznamenává Matějíková s tím, že město má přichystané mnohé další projekty. V dlouhodobém výhledu jsou v plánu další parky. Například arboretum, údolí Bílého potoka a údolí Panského potoka. Obnovou by měl projít park na třídě Pionýrů, okolí vlakového nádraží a některé další menší plochy. „Stejně důležitá jako nové výsadby dřevin je péče o staré stromy. Ročně do ní investujeme více než půl milionu korun,“ upozorňuje mluvčí.

V Karviné poměrně velké peníze město průběžně vkládá do péče o park Boženy Němcové. V minulých letech přišla na desítky milionů. „Průběžně o něj pochopitelně pečujeme. Například vloni jsme tam vysadili nové stromy za téměř dva miliony, předloni se park čistil od nezdravých dřevin,“ uvádí mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

V roce 2010 město obnovilo unikátní sakurovou alej na třídě 17. listopadu za dva a půl milionu korun. Podobně sadilo od mostu přes řeku Olši ke kruhovému objezdu u Tesca, v Rájeckém remízu a v parku u Bažantnice. Suma sumárum za patnáct milionů korun. „Letos nás jen údržba zeleně kromě nových projektů bude stát okolo dvaceti milionů,“ podotýká Swiderová.

A nové nákladné projekty budou následovat i v roce 2012. „A sice revitalizace Univerzitního parku a části sídlišť Ráj a Hranice včetně zeleně,“ uzavírá mluvčí.

KDE SE V OSTRAVĚ BUDE SÁZET

• Komenského sady
• sad J. Jabůrkové ve Vítkovicích
• plocha zeleně ulice 29. dubna v Moravské Ostravě
• park v Porubě
• celková obnova zeleně v Radvanicích a v Porubě
• zeleň v oblasti ulice Lumírova ve Výškovicích
• obnova Matuškova parku v Radvanicích
• alej v Nové Vsi
• hřbitov v Zábřehu
• sadové úpravy na hřbitově v Bartovicích
• park u kostela svaté Anny v Polance nad Odrou
• hřbitov v Polance nad Odrou