Zelené vlnobití

Uprostřed podkrkonošské přírody letos vznikne obytný soubor Residence Hrádeček, který maximálně respektuje krajinu a okolní přírodu. Projekt je dílem architektů z brněnského ateliéru DRNH, jenž byl oceněn titulem Stavba roku 2011 za bazén v Litomyšli.

V blízkosti golfového a lyžařského areálu nedaleko obce Mladé Buky (5 km od Trutnova) v Podkrkonoší a současně nedaleko Hrádečku, známého letního sídla Václava Havla, má letos začít stavba areálu jednadvaceti rodinných domů. Zadání investora, jímž je místní rodinná firma Grund, přitom bylo velmi specifické. Investor oslovil architekty se záměrem navrhnout objekty pro individuální bydlení na vlastních pozemcích v sousedství golfového a lyžařského resortu s jednou základní podmínkou, totiž navrhnout obytné domy tak, aby nebyly vidět v krajině při výhledu z kopce, kde je areál situován. „V současné době odtud není vidět prakticky žádný objekt,“ říká architekt Antonín Novák z osloveného ateliéru DRNH a doplňuje: „Po zadání jsme si nebyli úkolem jisti, proto jsme v oblasti strávili krátkou dovolenou na kole. Výsledkem bylo zjištění, že je dodnes v krajině cítit historický násilný odsun a jakákoli rozumná investiční intervence v oblasti bude jistě přínosem.“

#####Maximální respekt k přírodě

Navržené řadové domy (asi 100 m2 plus garáž) odpovídají zadání investora a maximálně usilují o splynutí s krajinou. Svou měkkou a poddajnou formou podle architekta Nováka evokují hřebeny sousedícího pohoří, zelené střechy deklarují zájem investora i budoucích uživatelů o životní prostředí. „Stávají se definováním nového přístupu k vlastní nemovitosti, která už není formou sebeprezentace, ale naopak se v tomto případě podřizuje výtečnému krajinnému rázu lokality,“ vysvětluje principy, na nichž projekt vznikal, Antonín Novák. Objekty by se měly začít stavět v roce 2012, technologie jsou tradiční. Pokud jde o energie, měly by domy splňovat nízkoenergetický standard. Obyvatelé budoucích domů přitom budou vnímat pohledy na přírodní scenerii Krkonoš jako součást interiéru či terasy na zahradě. Citlivému řešení kompozice domů v krajině rovněž odpovídá stavebnětechnické řešení objektů, které maximálně využívá přírodní materiály, zelená střecha má i funkci tepelněizolační a akumulační a počítá se rovněž s využitím dešťové vody pro zálivku. Návrh je výslednicí souznění investora i architekta v citlivém přístupu k přírodnímu rámci lokality a má potenciál stát se po své realizaci vzorovým příkladem harmonie stavby a krajiny na světové úrovni.

Podle architekta Antonína Nováka se díky novým trendům v uvažování investorů, architektů i budoucích uživatelů dostávají do popředí kvalita místa, harmonie s přírodou, přírodní materiály i minimalizace nákladů na provoz staveb. „To vše je také důvod, proč se stávající, ve světě vysoce aktuální, trend tzv. landscape architecture jeví nikoli jako fúze land artu a architektury, ale spíše jako součást širšího proudu nového přístupu k přírodě a světu, který nás oklopuje. V intencích výše uvedeného je návrh bydlení dislokovaný na okraj krkonošské obce Mladé Buky podmíněn především respektem ke krajinnému rámci místa. Domy jsou navrženy tak, aby se co nejméně uplatňovaly ve výhledech na okolní panoráma kopců, aby krajině nebyly soupeřem, ale její součástí.

#####Zázemí pro golf i lyžaře

Součástí areálu, v němž bude Residence Hrádeček postavena, je hotel Grund Resort ve čtyřhvězdičkovém standardu. Jeho stavba rovněž respektuje životní prostředí Krkonoš: svým hostům poskytuje kvalitní a příjemné ubytování s veškerým pohodlím, ale zároveň je citlivě zasazena do krajiny. Interiér hotelu vznikl ve spolupráci se špičkovým italským designérským ateliérem Ferrari Pagani Tresoldi Architetti. V interiéru hotelu vsadili designéři na tvarově zajímavé solitéry a osvětlení, které dovoluje měnit intenzitu světla podle potřeby a nálady. Nábytek, svítidla a doplňky vybírali tak, aby se vzájemně doplňovaly. Přibližně polovinu nákladů na stavbu hotelu – asi 115 milionů korun – přitom pokryla dotace z rozpočtu Evropské unie. Hotelové wellness centrum je otevřeno nejen pro ubytované, ale i pro všechny hráče golfu a další návštěvníky. Nabízí profesionální wellness procedury, klasické, sportovní i exotické masáže, dvanáctimetrový bazén, vířivku, saunu i multifunkční vanu.

Hotel slouží jako zázemí pro golfisty využívající hřiště s 18 jamkami, které je zde v provozu již od roku 2000. V osmnáctijamkové podobě je po rozsáhlé přestavbě celého areálu k dispozici od září 2009, nabízí ovšem i cvičné šestijamkové hřiště a krytý driving range. K zimní nabídce v Mladých Bukách patří Skipark, který díky šířce a profilu tratí nabízí lyžařské vyžití rodinám s dětmi i lyžařům hledajícím klidnější svahy a vleky bez front – sedm vleků a třísedačková lanová dráha obsluhují 5,1 kilometru denně kvalitně upravovaných a zasněžovaných tratí.

*

Ateliér DRNH

Založen roku 1991; od počátku se soustřeďuje především na náročné architektonické intervence do exponovaného historického či přírodního prostředí. Během svého působení realizoval řadu významných novostaveb i rekonstrukcí a kvalita práce ateliéru byla oceněna takřka dvěma desítkami cen a nominací. Za všechny jmenujme trojnásobnou nominaci na Cenu Miese van der Rohe, dvě ceny Grand Prix Obce architektů, ocenění Stavba roku či čtyřnásobné udělení Stavby Jihomoravského kraje.

*Foto a vizualizace: DRNH*