Zeleninové Vary. Vitaminy přijdou blíž

Už více než šedesát lidí z Karlových Varů si přes internet objednalo novou službu. Ovoce a zeleninu do bedýnek.

Její čtrnáctiletý syn brouzdal Facebookem, kde si všiml odkazu na internetové stránky Bedýnky.cz. Byl zvědavý, co se pod názvem skrývá, a tak na něj klikl.
Přesně tak se Vlasta Smrčková objevila mezi první šedesátkou lidí z Karlových Varů, kteří se už zaregistrovali k odběru ovoce a zeleniny v předem připravených bedýnkách. „Ovoce doma milujeme a z čerstvé zeleniny dělám neustále saláty. Tak vyzkouším, jak bude dovoz fungovat a jestli zelenina bude kvalitní,“ vysvětluje zájem o novou službu Vlasta Smrčková.

Bedýnkujte, vyzývá web

Co jsou bedýnky? V podstatě jednoduchý systém dodání ovoce a zeleniny přímo k zákazníkovi. Přesněji na místo, kde si zákazník zboží v bedýnce vyzvedne. On sám si přitom objedná, jak má být těžká. Jestli tři, pět nebo deset kilogramů. Plody, které si v ní přinese domů, jsou maximálně jeden den utržené.
„Cílem této služby je rychlost dodání čerstvě dozrálých plodů z blízkého okolí. Do bedýnek naskládáme stejný obsah ovoce a zeleniny. Tak, aby ho rodina během týdne pohodlně snědla,“ říká Roman Doubrava, zakladatel bedýnkového družstva v Karlových Varech. V jedné bedýnce tak zákazník najde například kilogram rajčat, půl kila mrkve, dvě okurky, cuketu, dvacet deka petržele, polníček, trs kopru, mangoldu, kilogram jablek, tři saláty a dvacet deka malin. A příští bedýnka bude zase v jiném složení. Podle toho, jak plody zrovna dozrávají. Službu, pro kterou se zažil název bedýnkování, už znají ve všech krajích v zemi. Karlovarský je posledním, kam dorazila. Lidé si pro bedýnky budou jezdit jednou týdně do Doubí, první sklizně pro Vary budou od června do listopadu.
„Počítáme s cenou v Čechách obvyklou. Tříkilová bedýnka sto dvacet korun, pětikilová dvě stě a desetikilová čtyři sta korun,“ prozrazuje Doubrava. Jeho družstvo přitom za příplatek doveze bedýnku až k zákazníkovi domů.

Vitaminy od Žatce

Vitaminy pro Karlovy Vary vyrostou na Žatecku. Aniž by jim ke kráse pomohla chemie. „Máme tam farmu s velmi úrodnou půdou a dostatkem kvalitní vody. Zelenina bude v bio kvalitě,“ slibuje Roman Doubrava s tím, že certifikát pro označení „bio“ získá po jednom až dvou letech pěstování podle přísných pravidel pro osivo, hnojení a ochranu přírody.
„Za první republiky byly vlastně všechny potraviny bio. My se dnes učíme vše znovu pěstovat, jak to dělali naši předkové,“ ukazuje na pole. A dodává, že farma zároveň hledá takové postupy, které nezatěžují přírodu a nepoškozují půdu ani vodu.
Nově vzniklé bedýnkové družstvo už teď ale ví, že v případě obrovského počtu zájemců bude muset některým říct: Vydržte, jste v pořadí.
„Předpokládáme, že žatecká farma letos uspokojí asi sto dvacet až sto padesát odběratelů ve Varech. Zhruba šedesát už se jich zaregistrovalo na www.bedynky.cz,“ říká. Pro ně pak sezona sklizně v listopadu neskončí. Bedýnkovat budou i v zimě. Družstvo založené Doubravou totiž chce svou nabídku tomuto ročnímu období přizpůsobit. „Rádi bychom dodávali brambory, jablka, hrušky, džemy, med a vajíčka,“ prozrazuje.
Lidé na Karlovarsku se letos vůbec mohou těšit na bohatý farmářský rok. Jestli až dosud museli pro maso, mléko či ovoce z farem na venkov, někdy i mimo kraj, tak letos přijdou farmáři za nimi.

Farmáři do měst

Farmářské trhy totiž připravují krajský úřad i město Loket. V areálu krajského úřadu ve Dvorech se poprvé uskuteční už na jaře.
„Zájemci si budou moci nakoupit ovoce, zeleninu nebo květiny. Ale i pekařské a mléčné výrobky a výrobky se značkou regionální potravina,“ vypočítává mluvčí úřadu Jana Pavlíková.
Podle radního Jaroslava Bradáče je areál krajského úřadu na okraji lázní ideální k pořádání farmářských trhů. Už kvůli velké ploše pro stánky i dostatku parkovacích míst.
„Pro zpestření nabídky oslovíme i další kraje, aby doporučily vlastní regionální výrobky. Takové, které u nás nevyrábíme. Například vína,“ říká Bradáč.
Celou sérii farmářských trhů přitom připravuje i nedaleký Loket. První z nich se v historickém městě uskuteční již 7. května, další budou vždy první sobotu v měsíci. Farmáři se svým zbožím obsadí dvacet jednotných stánků na náměstí. V prostoru mezi sloupem Nejsvětější Trojice a kašnou. V Lokti vyjdou farmářům vstříc, nebudou muset platit za zábor plochy. „Uvažujeme pouze o poplatku v řádu 300 až 500 korun za poskytnutí stánku, přivedení elektřiny a úklid,“ přemýšlí místostarosta města Petr Zahradníček.

Farmářský rok ve Varech - novinky:

Na jaře se u krajského úřadu uskuteční první farmářské trhy. Budou-li úspěšné, kraj je zopakuje i před Vánocemi.

Farmářské trhy uspořádá i Loket u Karlových Varů. Od 7. května vždy první sobotu v měsíci.

Novou službou pro lidi ve Varech je bedýnkování. V bedýnkách získají ovoce a zeleninu z eko farmy na Žatecku.