Zeleným budovám rozhodně patří budoucnost

Realizovat projekty s co nejmenší energetickou náročností se dnes stává téměř pravidlem. Také poptávka mezi zájemci o administrativní či další komerční nemovitosti se hodně zaměřuje směrem na zelené budovy. A jiné to prý nebude ani v budoucnu.

Podle vedoucího oddělení pronájmu kancelářských ploch poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Eduarda Forejta rozhodně patří zeleným budovám budoucnost.

Jakou dáváte budoucnost zeleným budovám?

[file:11341:small:right]

Vzhledem k tomu, že myšlenka zelených budov vychází z ekologických pohnutek, lépe řečeno z obav z dlouhodobé udržitelnosti spotřeby rostoucích evropských (respektive světových) měst, je zřejmé, že se svým způsobem jedná spíše o nutnost. Přestože je dnes v České republice oblast zelených budov vnímána hlavně marketingově, je základní myšlenka natolik elementární, že zeleným budovám a podobným aktivitám zaručuje životaschopnost.

Jak se mění poptávka potenciálních nájemců po zelených budovách?

Přestože jsou zelené budovy v ČR stále ještě relativně novým tématem, je již jejich dopad na samotný obchod s realitami citelně znát. Především strana kupujících už považuje certifikaci za důležitou, mnohdy i nutnou součást vyhodnocování budoucí investice. Stejně tak se začínají chovat i velké nadnárodní korporace, pro které se čím dál častěji stává pronájem kanceláří v „zelených budovách“ součástí jejich firemní kultury.

Zajímají se i o certifikace budov a je rozdíl mezi poptávkou po jednotlivých certifikátech (LEDS, BREAMS …) podle původu nájemců?

Jak jsem uvedl v předchozí odpovědi, je certifikace čím dál častěji součástí vyhodnocovacího procesu pronájmu či koupě administrativních budov. Z hlediska upřednostnění jednotlivých certifikátů spíše zaznamenáváme preference nájemce/kupujícího po certifikaci používané v mateřské zemi daného klienta.