Země stále podává lidstvu pomocnou ruku v potížích se skleníkovými plyny

Tovární komíny, ilustrační foto

Tovární komíny, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Oceány a pevninská Země za 50 let více než zdvojnásobily množství skleníkových plynů, které absorbují. S odkazem na dnes zveřejněnou studii amerických vědců o tom informovala agentura Reuters, podle níž jde o další důkaz, že příroda pomáhá brzdit globální oteplování.

„I když jsme udělali velmi málo, abychom snížili své emise, Země nám nadále podává pomocnou ruku,“ nechal se slyšet hlavní autor studie Ashley Ballantyne z Coloradské univerzity.

Množství skleníkových plynů z atmosféry, které vstřebaly oceány a rostliny a půda na pevnině, se zvýšilo z přibližně 2,4 miliardy tun v roce 1960 na pět miliard tun v roce 2010, vyplývá ze studie zveřejněné v odborném časopise Nature.

Za padesátileté období absorbovala příroda 55 procent lidmi vyprodukovaných 350 miliard tun emisí skleníkových plynů, z nichž většinu tvořil oxid uhličitý (CO2) vzniklý spalováním fosilních paliv. Pokud by se tak nestalo, byly by dnes podle vědců teploty na Zemi výrazně vyšší. Zatímco vstřebávání skleníkových plynů oceány a pevninou se za 50 let zdvojnásobilo, lidmi produkované množství těchto plynů stouplo hned čtyřikrát. Nejvíce skleníkových plynů do ovzduší vypouští Čína, Spojené státy, Evropská unie a Indie.