Ženíšek: Genius loci vytváří příběhy

Jako první po revoluci začal v Brně podnikat knihkupec Michal Ženíšek.

Obchod Michala Ženíška je dnes neodmyslitelnou součástí fenoménu Alfa pasáže. Vaše nezaměnitelné knihkupectví zná asi každý Brňák.

Co jste dělal dříve?

Byl jsem filmař. Původně jsem pracoval u divadel, v Brně třeba v Huse na provázku a v opeře Národního divadla. Pak u Krátkého filmu Praha.

Kdy přišel nápad provozovat knihkupectví?

Hned po revoluci. Poprvé jsem otevřel knihkupectví 14. listopadu 1990 v Květinářské ulici. Bylo to první soukromé knihkupectví v Brně vůbec. Ale hned jsem hledal jinde, Květinářská byla v kopci. Našel jsem Alfu.

Proč zrovna pasáž Alfa?

Mám rád fenomén pasáží. Jsou tu skutečné příběhy.

Umíte si představit své knihkupectví jinde?

Neumím. Ani nad tím nepřemýšlím. Když se podívám na Velký Špalíček a podobné nové pasáže, nic necítím. Jsou prázdné, nemají v sobě příběhy. A jenom příběhy vytváří genia loci. Navíc obchod potřebuje tvář. A moje knihkupectví tady tvář dostalo.

Určitě jste tu zažil mnoho zajímavého.

Ano. Prvním zákazníkem byl majitel pasáže a hned druhým Ivana Trumpová. Chtěla si koupit knihu Exodus od Leona Urise (v devadesátých letech stěží k sehnání, pozn. red.).

MICHAL ŽENÍŠEK

• Narozen roku 1954 v Hradci Králové.
• Má střední odborné vzdělání, pracoval v divadlech a u filmu.
• Od roku 1990 vede knihkupectví Michal Ženíšek s beletrií a filozofickou literaturou a je nedílnou součástí pasáže Alfa.