Ženské tělo pohledem pěti osobitých žen

Jedním z velmi působivých exponátů je Arched Figure (Klenutá postava) Louisy Bourgeoisové z roku 1993

Jedním z velmi působivých exponátů je Arched Figure (Klenutá postava) Louisy Bourgeoisové z roku 1993 Zdroj: Galerie Rudolfinum

Galerie Rudolfinum vsadila na ženské tělo a výstavou Flaesh si říká o titul galerijního počinu roku.

Pět umělkyň, pět individuálních cest, pět příběhů. A neskutečně mnoho nahých ženských těl. Galerie Rudolfinum představuje kolekci více než šedesáti soch, kreseb, akvarelů, tapiserií, výšivek a instalací, které společně skládající obraz ženské křehkosti, sexuality a životní absurdity. Precizní trefa do černého nazvaná Flaesh vyzvedla Rudolfinum mezi světově uznávané galerie.

Jednotlivé prezentace jsou rozděleny do pěti sálů, aniž se vzájemně narušují. Zdání nedotknutelnosti klame, instalace se prolínají a vyzdvihují krásu ženského těla i její pomíjivost danou krutými životními zkušenostmi. Každá z umělkyň si nese v mysli i srdci bolest, oslavu, výsměch, upozornění, vzpomínku, a to vše se v Rudolfinu pětinásobí do rozměrného koloběhu emocí a ženské intuice.

Výstavu otevírá Marlene Dumasová sérií akvarelů z poloviny devadesátých let minulého století. Téma Máří Magdalény v jihoafrickém nádechu předznamenává proměnlivé podoby tváří ženy. Jednou hříšnice, podruhé světice, ale vždy černé pleti a se vztyčenou hlavou.

Nenaplněné mateřství a živočišnost navazují ve druhém sále, který nabízí dílo Tracy Eminové. Ve svých kresbách divákovi záměrně odkrývá velmi intimní rovinu vlastní duše. Až do bolesti jdou její kresby, fotografie, neony, výšivky, performance či skulptury. Na videoprezentaci, která je součástí každého sálu, Tracy vyzařuje cílevědomostí ženy, jež svojí nutkavou potřebou pracovitosti předává vzkaz dalším ženám.

Ve třetím sále se rozprostírá svět Berline de Bruyckereové, jež jde ostře do temných prožitků a poodkrývá nenávist a brutalitu minulých tisíciletí. Depresi třetího sálu pak vystřídá euforie ve světě plném zázraků Kiki Smithové. Americká sochařka uznávající svobodu a spontaneitu žije ve světě plném bohatých okamžiků a možností naplnění.
Zkoumání kreativní síly za pomoci mytologie, magického kosmu a nadpřirozených sil je povznášející a dává dnešnímu světu smysl.

Výstavu uzavírá Louise Bourgeoisová, důležitá tvůrkyně dvacátého století, jejíž osobitý odkaz zůstává silný i po její smrti v roce 2010. Existencialismus surrealistického pojetí zpracovává pohlaví a sexualitu ženy jako dcery, manželky a matky.
Expozice má svým tématem ženské role ve společnosti i filozofický rozměr. Vystavená díla jsou ale natolik autentická a silná, že filozofické úvahy jsou stejně jako popisky děl nepodstatné.

Flaesh
Galerie Rudolfinum
Výstava trvá do: 3. ledna 2016
Hodnocení: 100 %