Zlatá fotbalová medaile a bojkot západních zemí. Tak probíhala olympiáda v Moskvě před 40 lety

Československo reprezentovalo 211 sportovců. Se 14 medailemi se výprava umístila na 13. místě pořadí národů.

Československo reprezentovalo 211 sportovců. Se 14 medailemi se výprava umístila na 13. místě pořadí národů. Zdroj: ČTK/Kruliš Jiří

Zahájení XXII. letních olympijských her 19.července 1980 na ústředním stadionu V.I.Lenina v Moskvě.
Her se tehdy zúčastnilo 5179 sportovců z 80 zemí. Většina západních zemí ji kvůli invazi Sovětského svazu do Afghánistánu bojkotovala.
"Pokud Sověti do měsíce neodvolají své vojáky z Afghánistánu, hry v Moskvě by se měly buď přesunout na jiné místo, nebo odložit, případně zrušit,“ prohlásil americký prezident Carter 20. ledna 1980. (na snímku československý diskař Imrich Bugár)
Hry totiž podle charty nesmí pořádat země, která je ve válce. (na snímku československý diskař Imrich Bugár).
Bronzovou medaili vybojovali ve finále stíhacího závodu družstev na čtyři kilometry zleva: Teodor Černý Martin Penc, Jiří Pokorný a Igor Sláma.
29
Fotogalerie

Medailový souboj her XXII. letní olympiády se tehdy nesl ve stínu bojkotu Spojených států kvůli invazi Sovětského svazu do Afghánistánu. Pozornost - ovšem až později - vyvolaly také četné dopingové kauzy spojené s hrami. Šlo třeba o jedno z prvních použití krevního dopingu.  

„Pokud Sověti do měsíce neodvolají své vojáky z Afghánistánu, hry v Moskvě by se měly buď přesunout na jiné místo, nebo odložit, případně zrušit,“ prohlásil americký prezident Jim Carter 20. ledna 1980. Nestalo se. 

K bojkotu se ale postupně přidaly další státy jako například Japonsko, Kanada, západní Německo, nebo Čína. Velká Británie a Franice bojkot, s nímž Mezinárodní olympijský výbor nesouhlasil, oficiálně podpořily. Rozhodnutí, zda se her zúčastnit, nechaly státy na sportovcích. 

Připomeňte si letní olympijské hry v Moskvě v následující galerii. Témat, která tato olympiáda přinesla, bylo mnohem víc.