Zlatý trojúhelník Brna tvoří Masarykova čtvrť, Pellicova a „Blekfíld“

Trend posledních let? Bydlet v centru města, ale přitom v klidu a zeleni.

Sedmička zjišťovala, kde leží brněnské Beverly Hills. Tedy jaké adresy v Brně platí za ty nejlepší a jejich pořízení vyjde opravdu draho.

Údaje o skutečných cenách poskytla Hypoteční banka, od které si lidé na byty peníze půjčují. Jako nejlepší adresy podle odborníků banky vycházejí Masarykova čtvrť, ulice Pellicova a Černá Pole.

Co vlastně dělá z těchto částí Brna prestižní adresy? „Z projektů výstavby bytových domů dobře víme, že jsou pro spoustu klientů lukrativní lokality co nejblíže centru města. Druhá skupina zájemců zase požaduje spíše klid a zeleň než dostupnost centra,“ popisuje protichůdné požadavky lidí na bydlení Dušan Přikryl, obchodní ředitel realitní společnosti Gaute.

Poblíž centra v zeleni

Tím i nastiňuje jednoznačný trend posledních let – bydlet na dosah od centra, ale v klidné oblasti se zelení.

„Pokud bychom lukrativnost rozlišovali podle výše prodejních cen, tak můžeme začít Masarykovou čtvrtí přes Žabovřesky, Černá Pole, Královo Pole, Řečkovice, Lesnou a Kohoutovice,“ vyjmenovává Přikryl.

Ač má Brno v okrajových částech vybudovaná sídliště, která majitelé domů postupně rekonstruují a nabízejí relativně levné bydlení, chtějí být lidé blíž centru. Tedy i práci, škole a zábavě. Zároveň ale nechtějí mít pod okny rušnou silnici.

Pellicova stále táhne

Jednou z dlouhodobě žádaných lokalit v centru je ulice nesoucí jméno po Silviu Pellicovi, italském básníku a revolucionáři, vězněném v letech 1822–1830 na Špilberku.

„Bydlela jsem na Pellicově a před několika lety bylo možné byty za poměrně nízkou cenu koupit od města. Dnes mají hodnotu i kolem šesti milionů,“ vypráví třicetiletá Brňanka Jarmila Sekventová. A má pravdu. Podle Hypoteční banky se ceny bytů skutečně pohybují v tomto rozmezí.

Se stářím bytu cena obvykle klesá a prodejní doba se zvyšuje. Ne tak na ulici Pellicova.

Ceny bytů se zde pohybují dle dat Hypoteční banky okolo pětačtyřiceti tisíc korun za metr čtvereční. Protože se jedná o ulici se staršími domy, jsou zde většinou větší byty s vysokými stropy, a sousedí s parkem pod Špilberkem. „Proč je ulice Pellicova mezi luxusními adresami v Brně, v podstatě moc nechápu. Ano, je v centru, je hned pod Špilberkem, ale pro bohatého klienta je místo k bydlení bez možnosti parkování docela nesmyslné,“ zamýšlí se Martin Ptáček, manažer zabývající se interiéry.

Nedostatek parkovacích míst zmiňují i obyvatelé. „Ulice je úzká a na chodníku se parkovat nesmí. Ale vzhledem ke kapacitě garáží je nemožné parkovat jinak,“ popisují neřešitelný problém místní. Nevýhodou je tak podle nich i zvýšená aktivita strážníků. Takřka pokaždé nějaké auto stojící na chodníku jednosměrné ulice najdou.

Masarykova čtvrť

Dříve takzvaná úřednická čtvrť je dnes metou nejvyšších vrstev Brňanů. Je považována za nejkrásnější rezidenční čtvrť z hlediska architektury a blízkosti přírody. Oblíbená je i pro noblesní historii. I přes krizi, která otřásla i světem realit, se drží dobře. „Trh se zpomalil a umravnil. Nejčastější poptávka je po středních bytech od 2+kk do 3+1 a po větších luxusních bytech. A potvrzuje se, že větší a luxusnější byty lidé rezervují jako první,“ přibližuje Přikryl. Masarykova čtvrť je místem s jedinečnou architekturou, maximálním soukromím, bezpečím a navíc jistotou dobré investice. Srovnatelná je s pražskou Hanspaulkou či Ořechovkou.

„Ačkoli šly ceny všech nemovitostí kvůli krizi dolů a lidé se snaží šetřit, o domy v Masarykově čtvrti je zájem konstantní,“ potvrzuje Přikryl. Vzápětí dodává, že klientela, která má o nemovitosti v luxusní čtvrti zájem, je obecně movitějšího charakteru. A není divu. U bytu za metr čtvereční zaplatíte přibližně padesát tisíc korun. Pokud chcete koupit dům, vyjde na nejméně dvanáct milionů korun.

Čtvrť vznikala na pomezí devatenáctého a dvacátého století a vyznačuje se jak secesní, tak funkcionalistickou architekturou. Tu zde zastupoval především známý architekt Bohuslav Fuchs. Domy vyrostly v sousedství Wilsonova lesa na východním okraji katastru tehdejší obce Žabovřesky a místo neslo název Česká úřednická čtvrť – jako protiváha Německé úřednické čtvrti.

Ač převažuje starší architektura, rozhodně není, co se novostaveb týče, čtvrtí mrtvou. Nejedna developerská společnost usilovala o možnost výstavby dalších domů. Poslední stavební parcelu nakonec zaplní do dubna 2012 dvě novostavby s názvem Rezidence Martinů. Mají nabídnout osmačtyřicet bytů orientovaných na jihozápad, s jedinečným výhledem na město. Cena bytů je od šedesáti do osmdesáti tisíc za metr čtvereční.

Černá Pole

Název dostala čtvrť podle barvy půdy, v brněnském hantecu se jí říká Blekfíld a v současnosti je třetím vrcholem trojúhelníku nejluxusnějších čtvrtí v Brně. Tato čtvrť se mezi „smetánku“ dostala postupně, své místo si musela vybojovat.

„Důvodem nárůstu oblíbenosti Černých Polí je především to, že tu není panelová zástavba, a klidné okolí vilových domů s velkými zahradami,“ vysvětluje pozici čtvrti realitní makléř Luboš Holčák.

Černá Pole vznikala na přelomu devatenáctého a dvacátého století jako jedna z prvních brněnských vilových čtvrtí. Rozkvět architektury proběhl mezi světovými válkami, kdy vznikla i známá vila Tugendhat. Atmosféra této éry je zde přítomna právě díky funkcionalistickým domům. Obyvatelům tak třeba od roku 2011 život ve čtvrti zpříjemňuje funkcionalistická kavárna Era, postavená v roce 1928 architektem Josefem Kranzem.

„Ve čtvrti máme víc staveb, které by si zasloužily rekonstrukci. Era je nádherná stavba a její znovuotevření udělalo radost nejen místním. Důkazem je stálá obsazenost,“ říká obyvatelka čtvrti Jana Spurná.

Nenápadní milionáři

Lukrativnost potvrzuje i designérka Magda Stolková. „Lokalita Černých Polí nabízí lidem stylové prostředí s možností. Pro lidi, kteří si přejí zůstat v kontaktu s centrem města, přitom bydlet na klidném místě s možností velké zahrady u domu, je to výborná volba,“ říká Stolková.

Spadá sem navíc park Lužánky, nejstarší veřejnosti přístupný park v České republice o rozloze dvaceti hektarů.

I sem se za poslední roky stěhují movitější Brňané. V nenápadných domech se tak podle makléřů skrývají kolikrát luxusní byty v hodnotě velkých rodinných domů.

BRNĚNSKÉ „BEVERLY HILLS“

Masarykova čtvrť:

• Byty
- Nové: 60 tisíc Kč/m2
- Staré bez rekonstrukce: 40 tisíc Kč/m2

• Rodinné domy
- RD starší: 8 až 15 mil. Kč
- Průměrná cena 12 mil. Kč
- RD bez rekonstrukce: průměrně 42 tisíc Kč/m2
- Nové RD se v lokalitě neprodávají

• Pozemky
- Pozemky lidé prodávají ojediněle – volné totiž nejsou téměř žádné
- Odhad ceny: průměrně 9 tisíc Kč/m2

Černá Pole:

• Byty
- Nové 52 tisíc Kč/m2
- Staré bez rekonstrukce 34 tisíc Kč/m2

• Rodinné domy
- RD starší od 4,5 do 9,5 milionu Kč
- Průměrná cena 7 mil. Kč
- Bez rekonstrukce průměrně 35 tisíc Kč/m2
- Nové RD se v lokalitě neprodávají

• Pozemky
- Pozemky se prodávají ojediněle, nejsou volné
- Odhad ceny: průměrně 7 tisíc Kč/m2

Pellicova:

• Byty
- Nové 55 tisíc Kč/m2
- Staré bez rekonstrukce 37 tisíc Kč/m2

• Rodinné domy
- RD se neprodávají, je jich tam málo

• Pozemky
- Pozemky se neprodávají, nejsou volné

Byty v jiných částech Brna:

• Nové byty: Slatina průměrně 31 tisíc Kč/m2, zděné, nižší standard
• Staré byty: Vinohrady, průměrně 22 tisíc Kč/m2, panelové, bez rekonstrukce
• Staré byty: Zábrdovice, Husovice, průměrně okolo 20 tisíc Kč/m2, zděné, vybydlené, jsou v širším centru, ale jde o problémové lokality