Zoubkované miniatury odhalují vše

Jsou malé, ale šikovné a krásné. Poštovní známky prozradí na Vary úplně všechno.

Stačí jen jediný pohled do alba s poštovními známkami a každý se o Karlových Varech dozví vše, co potřebuje znát. Kolonády, film a porcelán totiž díky výtvarníkům reprezentují město i na známkách. Protože se však motivy na známkách neustále opakují, předseda karlovarského Klubu filatelistů Vojtěch Čarný se napříště těší na jiné výjevy. „Jsou tady třeba motiv lovu jelena Karlem IV. nebo návštěvy slavných osobností. Mrzí mě také, že se zapomíná na pana Mattoniho,“ vypočítává. Sbírka předsedy karlovarských filatelistů čítá až pětačtyřicet tisíc kusů známek, a to bez dublet. Pochopitelně jsou mezi nimi všechny karlovarské.
„Nemají ale nějakou zvláštní hodnotu. Mezi sběrateli jich je mnoho,“ upozorňuje Čarný s tím, že cennými jsou jen tehdy, pokud se staly součástí výjimečného dopisu. „Tedy pokud má dopis významného adresáta nebo odesílatele,“ dodává. Karlovarské lázeňství se na poštovních známkách objevilo hned pětkrát. První známka tohoto druhu vyšla 2. dubna 1951. Je na ní vyobrazený sovětský letoun IL-12, jak přelétá nad Kolonádou československo-sovětského přátelství (Mlýnská kolonáda). „Šlo o první československou poštovní známku s motivem z našeho kraje. Byla to letecká známka, určená na letecké dopisy. Proto byla její nominální hodnota vyšší,“ vysvětluje Čarný.
O pět let později spatřila světlo světa známka s Vřídlem. A pak následovala éra Mlýnské kolonády. Ta se lidem nejprve představila 25. června 1958 na známce spolu s nápisem Karlovy Vary 1358 – 1958. A potom ještě v letech 1961 a 1967. První zmíněná, s průhledem mezi sloupy kolonády a lázeňským pohárkem, vyšla u příležitosti Světové výstavy poštovních známek v Praze. Druhá pak u příležitosti V. sportovních a kulturních slavností spojařů v Karlových Varech. Tato známka zachycuje kolonádu, přičemž v její levé části tryská Vřídlo v podobě, jakou mělo v letech 1940 až 1967. Mezinárodní filmový festival se na poštovních známkách objevil čtyřikrát. Poprvé v roce 1951. U příležitosti šestého ročníku festivalu tehdy vyšla série tří známek. Dvě z nich zachycují stejnou scénu ze sovětského filmu Pád Berlína, který na předchozím ročníku MFF vyhrál Velkou cenu. A obě shodně hlásají: Se sovětským filmem v boji za mír. Třetí známka o nominální hodnotě 1,50 Kč zachycuje filmovou scénu ze sovětského filmu Velký občan. A hlásá: Se sovětským filmem k výstavbě socialismu. „Propagace komunistického režimu nebo Sovětského svazu byla na našich známkách běžná. Až do pádu režimu,“ připomíná Zdeněk Jindra z internetového magazínu Infofila, který se věnuje výhradně filatelii. Další festivalová známka vyšla 20. června 1964. Propaguje čtrnáctý ročník, kdy jejím motivem je květina z filmového pásu a v pozadí znovu Mlýnská kolonáda. Dvacátý ročník MFF doprovodila poštovní známka, na které je ženská tvář z filmového pásku, a motivem poslední festivalové známky z roku 1986 jsou samotná písmena MFF, vytvořená z bílého filmového pásu, s náčrtem Vřídla a znakem města.
Ze všech měst a obcí v kraji se však jako první na poštovní známce objevil Loket. Známku vydala v roce 1939 velkoněmecká říše. Jejím motivem je loketský hrad s Chebským mostem v popředí. Své známky se dočkalo i město Jáchymov. Vyobrazený atom uranu a slogan Kolébka atomového věku nepotřebuje další komentář. Dne 26. března 1971 se na poštovní známce objevil městský znak Karlových Varů. Stejné pocty se o dva roky později dočkaly Žlutice. Mimochodem, ještě letos se Žlutice objeví na poštovní známce znovu. Žlutický kancionál vyjde 10. listopadu.