Zpěvák Nick Cave autentický, ale slabší

Nick Cave

Nick Cave Zdroj: Profimedia.cz

Již 16 desek nahrál australský zpěvák s kapelou The Bad Seeds. Aktuální nahrávka kvalitou patří někam doprostřed.

Ve stejný den, jako vyšla novinka Skeleton Tree australského zpěváka Nicka Cavea, měl premiéru i film One More Time With Feeling. Páteří obou je vyrovnávání se ztrátou, s nedávným úmrtím syna, s přežitím i přežíváním. Je to deska mimořádně intenzivní a syrová.

V dlouhém zpěvákově katalogu patří novinka mezi nahrávky nejrozporuplněji přijaté. Jen málokteré ohlasy se vzdálily od bezbřehé chvály zcela postrádající kritický odstup. Často však lze cítit, že tomu tak není proto, že by pro recenzenty byla deska bez poskvrny, téměř dokonalá. Ale spíš proto, že mnohé z nich přepadly rozpaky, jak psát o slabých místech alba s tak pohnutým příběhem.

Cave celou desku přepracoval poté, co při natáčení přišel o syna, některé části nazpíval znovu, aby lépe odrážely, čím v uplynulém období procházel. Komorní poloha není pro zpěváka ničím novým, dávno v ní nalezl nejjistější výraz na pomezí tradičních revírů písničkářů a šansoniérů, a novým není ani specifický zvuk. Ten vždy dotvářeli jeho spoluhráči ze zázemí alternativy nebo avantgardy.

Tradiční poznávací znamení definují i novinku, třebaže jinak. Cave ve většině skladeb opustil zažité struktury sloka–refrén a nechává písně volněji plynout mimo navyklé obrysy, často s improvizovanými texty odrážejícími momentální stavy. Stejně syrový, bezprostřední je i doprovod, třebaže je povětšinou tichý: jsou to rafinované koláže, které mnohdy působí nehotovým dojmem, zčásti jako autorský záměr, zčásti jako záměr koncepční. Některé byly skutečně ponechány v určitém stadiu rozpracování, aby lépe odrážely náladu celku.

Vše jmenované se objevuje i v pochvalných recenzích. I přes nedokončený charakter celku si nelze nevšimnout, že to opravdu není nejsilnější materiál, jaký kdy zpěvák se spoluhráči napsal, a pochopitelnou únavu a rezignaci životní, autentickou, by bylo dobré oddělit od únavy interpretační. Část desky přece vznikla už před událostí.

Nic to nemění na tom, že je to deska působivá, hudebně přínosná a s mimořádnými texty. Jen nemá kouzlo pro každého a všem se sluší připomenout, že mezi šestnácti alby Cavea s doprovodnou kapelou lze nalézt jak lepší, tak výrazně horší nahrávky.

Nick Cave and the Bad Seeds: Skeleton Tree
Vydavatel: Bad Seed, 2016
Hodnocení: 60 %