Ztracený robot Philae se na poslední chvíli našel na povrchu komety

Francouzský prezident Francois Hollande u modelu přistávacího modulu Philae

Francouzský prezident Francois Hollande u modelu přistávacího modulu Philae Zdroj: CTK

Necelý měsíc před ukončením své mise objevila sonda Rosetta svůj robotický modul Philae, který přistál v listopadu 2014 na kometě Čurjumov-Gerasimenko. Na svém webu o tom dnes informovala Evropská kosmická agentura (ESA), které sonda patří. Aparát Philae se po přistání ztratil Rosettě z dohledu a od loňského léta s ním vědci nemají spojení.

Průzkumný modul Philae po přistání na kometě fungoval asi 60 hodin, pak mu došla energie, a proto přešel do stavu hibernace. Poté se ale kometa přiblížila ke Slunci, a sonda tak znovu získala energii. První signál vyslala loni 13. června, pak 24. června a naposledy se ozvala 9. července 2015.

Detailní snímek průzkumného modulu Philae na povrchu kometyDetailní snímek průzkumného modulu Philae na povrchu komety|CTKDetailní snímek průzkumného modelu Philae, zdroj: ČTK

Philae ke kometě dopravila mateřská sonda Rosetta po desetileté pouti vesmírem. Mise Rosetta patří mezi nejambicióznější projekty ESA. Cílem bylo kometu zevrubně prozkoumat, včetně její vnitřní struktury. Vědci chtěli s pomocí obou aparátů získat více poznatků o vzniku Sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Philae se po komplikovaném přistání ztratila z dohledu Rosetty a do nynějška nebylo místo jejího dopadu známo. Až na záběrech pořízených 2. září kamerou umístěnou na sondě ze vzdálenosti 2,7 kilometru od povrchu komety je jasně vidět hlavní část sondy a dvě z jejích tří „nohou“. Ze snímků je přitom patrná orientace Philae, která také vysvětluje, proč měli vědci na Zemi potíže při navazování komunikace s robotem po jeho přistání 12. listopadu 2014.

„Jsme velice šťastní, že pouhý měsíc před skončením mise Rosetta jsme konečně získali snímek Philae a spatřili ji v takovém překvapivém detailu,“ uvedla vedoucí týmu spojeného s kamerou OSIRIS Cecilia Tubianaová, která jako vůbec první viděla záběry Rosetty po jejich stažení v neděli.

Philae byla naposledy viděna, když se poprvé dotkla povrchu komety v oblasti označené jako Agilkia, odrazila se a pak další dvě hodiny letěla, než přistála v oblasti Abydos na menší části komety. I když se ji díky radiovým signálům podařilo přibližně lokalizovat, přesné místo, kde skončila, dodneška známé nebylo. Přístroj skončil v tmavé trhlině.

Báječná novina

„Tato báječná novina znamená, že nyní máme chybějící pravdivou informaci o místě přistání potřebnou k tomu, abychom třídenní vědecký průzkum Philae mohli dát do patřičných souvislostí,“ citovala ESA svého vědce z projektu Rosetta Matta Taylora.

Robotický modul se podařilo najít na poslední chvíli. Rosetta totiž bude 30. září poslána na poslední cestu k průzkumu tělesa z těsné blízkosti a přistane na něm. I díky tomuto přiblížení si vědci slibují ještě detailnější fotografie Philae.