Ztrácíte chuť a čich? Možná jste se nakazili koronavirem

Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu

Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu
Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu
Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu
Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu
Koronavirová karanténa očima fotografky Reflexu
12
Fotogalerie

Horečka a suchý kašel nejsou jedinými příznaky nákazy koronavirem. Pozor by si měli dát všichni, kdo přicházejí o část svých smyslů. Ztráta čichu a chuti se může jevit jako zvláštní symptom nákazy. Napsal to zpravodajský server The New York Times.

Tyto symptomy, pokud nejsou spojené s alergií nebo sinusitidou, tedy zánětem vedlejších dutin dýchacích cest, by měly lékaře varovat, aby provedl test pacienta na virus - a dotyčné osoby by měly zvážit, zda se sami raději neizolovat. V nejpostiženějších oblastech Itálie lékaři uvádějí, že došli k závěru, že ztráta čichu a chuti je známkou toho, že osoba, která se jinak jeví zdravá, je ve skutečnosti přenašečem viru a může ho šířit na ostatní.

"Skoro každý z hospitalizovaných má stejný příběh," řekl doktor Marco Metra, vedoucí oddělení kardiologie v hlavní nemocnici v Brescii, kde má 700 z 1200 hospitalizovaných koronavirus. "Zeptáte se na manžela nebo manželku. A oni říkají: 'Moje žena jenom ztratila chuť a čich, ale jinak je jí dobře.' Takže je pravděpodobně nakažená a šíří to dál, i když sama má velmi mírný průběh," dodal Metra.

V pátek Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů (ENT UK) s odvoláním na zprávy kolegů po celém světě vyzvala dospělé, kteří ztratili čich, aby se na sedm dní izolovali, i když nemají žádné další symptomy. Publikované údaje jsou zatím omezené, nicméně znepokojily lékaře dost na to, aby vydali varování. "Opravdu bychom chtěli upozornit veřejnost, že jde o známku nákazy, a každý, u koho se objeví ztráta čichu, by se měl sám izolovat," napsala v e-mailu profesorka Claire Hopkinsová, předsedkyně Britské rinologické společnosti, která spadá pod ENT UK.

"Tento krok může přispět ke zpomalení přenosu nákazy a zachránit životy," dodala. Společně s předsedou ENT UK Nirmalem Kumarem vydali společné prohlášení, v němž vyzývají zdravotníky, aby používali ochranné prostředky, pokud budou léčit pacienty, kteří ztratili čich. Varovali také před prováděním zbytných endoskopických vyšetření nosních dutin, protože virus se množí v nose a hrdle, a tento druh vyšetření může vyvolat kašel nebo kýchnutí, které lékaře může vystavit vysoké hladině viru.

Dva britští otorinolaryngologové, kteří se nakazili koronavirem, jsou v kritickém stavu, uvedla Hopkinsová. Zprávy z čínského Wu-chanu, kde se koronavirus na přelomu roku objevil, také uváděly značné počty obětí v řadách ušních, nosních a krčních specialistů, stejně jako očních lékařů, dodala. Britští lékaři se odvolávají na zprávy z dalších zemí, podle nichž značný počet pacientů nakažených koronavirem trpí anosmií.

V Jižní Koreji, kde probíhá rozsáhlé testování populace, hlásilo 30 procent z 2000 pozitivně testovaných osob právě ztrátu čichu jako hlavní symptom. Průběh jejich nákazy byl mírný.

Americká akademie ušních, nosních a krčních lékařů v neděli zveřejnila na svých stránkách informaci, podle níž stoupá počet neověřených informací, že ztráta nebo zhoršení čichu a ztráta chuti jsou zásadními symptomy spojenými s nákazou koronavirem. Vyskytly se přitom u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné příznaky.