Zvláštní příjmení: Krotké říkají Krotice

V Českých Budějovicích žije Grupáčová i Budějická. Jak jim příjmení ovlivňuje život?

Pravidelně zažívají kuriózní situace, ať už na úřadech, v práci či ve volném čase. Mají totiž výjimečná příjmení. Sedmička přináší příběhy několika Budějčáků.
„Mé příjmení je neobvyklé a dost často se setkávám s tím, že mi ho komolí,“ říká devětapadesátiletá Eleonora Krotká. „Krátká, Krotková nebo Kropká není výjimkou,“ směje se. Lidé si s příjmením samozřejmě spojují i různé asociace. „Často se mě ptají, jestli jsem i ve skutečnosti krotká, tak jim oponuju s tím, že jsem jinak divoká a Krotká se vážně jen jmenuju,“ líčí.
O změně příjmení nepřemýšlela. „Byla jsem provdaná za pana Frühbauera, a to bylo ještě daleko horší, tak jsem se po rozvodu ráda vrátila ke svému rodnému příjmení,“ vypráví.
Dodává, že je spokojená s tím, že se jmenuje jinak než třeba Nováková. Podobným kuriózním příjmením se nevyhnou ani rozličné přezdívky.
„Jedna kolegyně v práci mi říkala Krotice, a protože mám hodně zajímavé i křestní jméno, tak jsem si toho zažila opravdu dost,“ uzavírá důchodkyně. Podobný vztah jako Krotká má ke svému příjmení i pětasedmdesátiletá Vlasta Grupáčová. To se v Českých Budějovicích vyskytuje jen dvakrát.
„Je to sice neobvyklé, ale jsem spokojená a v poslední době jsem ani žádné vtipné situace ohledně příjmení nezažila. A nikdy jsem o obměně neuvažovala,“ říká důchodkyně.
Její manžel pochází ze Slovenska, kde je toto příjmení celkem obvyklé. „Budějovičtí přátelé mi občas říkají Grupy,“ líčí.
Osmasedmdesátiletý Oldřich Sedmýk je na své příjmení zvyklý. „Ani jsem nepřemýšlel nad tím, že bych ho měnil. Když jsem ještě pracoval, tak všichni kolem mě chodili po špičkách a každý se na mě tak divně koukal, ale nějaké větší problémy jsem s příjmením neměl,“ líčí. Úsměvné situace prý zažívá spíše jeho žena. Má totiž přezdívku Sedmička.

Hubená až do smrti

„Vždycky jsme říkávali – hubená až do smrti, protože se nemůžeme spravit.“ Takto vtipně uvedla své příjmení Vlasta Hubená. Dodává, že nepříjemné situace ji zatím nepotkaly.
Kuriózním případem je i Marie Budějická. Když zvedne telefon, lidé chtějí znát ještě příjmení. Myslí si, že jim řekla jen město, odkud pochází. Proto se následně se smíchem představuje jako paní Budějická z Budějc. Toto dřívější staročeské příjmení by neměnila, líbí se jí.
„Dřív jsem se jmenovala Pouzarová, což je tady běžné. Můj manžel byl Budějický, ze šesti dětí, já se přivdala. Nejdřív jsem tomu nechtěla věřit, až do doby, kdy jsem k nim šla,“ směje se. Ani Marii a jejímu muži se nevyhnuly přezdívky. „Mně známí říkali místo Budějická Táborská a muže s jeho přáteli lidé označovali jako Bejčáci, protože dříve hráli fotbal,“ uzavírá.
Padesátiletý soukromý podnikatel Jaroslav Chlad si také chce nechat příjmení stejné. „Mám firmu zabývající se počítači, anténami a satelity a lidi mi volají, že chtějí opravit ledničky, ale příjmení si kvůli tomu rušit nechci,“ líčí s úsměvem. Přátelé ho přezdívají Šupinka, díky jeho zálibě v rybaření.

Nelíbí se jim příjmení

Z informací Evy Čečákové, vedoucí odboru matriky budějovického magistrátu vyplývá, že od roku 2000 si každoročně podá žádost o změnu jména či příjmení průměrně čtyřiapadesát obyvatel. V minulém roce jich bylo jednašedesát. Letos ke konci července zatím čtyřiatřicet.
„Jedná se o všechny žádosti o změnu jména, příjmení po rozvodu manželství, příjmení dětí a změnu z důvodu nespokojenosti se stávajícím příjmením,“ uzavírá Čečáková.

Další zvláštní jména v Českých Budějovicích

Zuckersteinová (1)
Vajglová (2)
Prilipín (1)
Miláček (2)
Baťová (4)
Láska (5)
Melounová (3)
Korejčík (4)
Bezpalec (38)
Kouřilová (13)
Čupitová (5)
Tomčala (4)
Hřídelová (9)
Klika (13)
Füssy (1)
Pudivítr (13)
Vokrojová (2)
Raabová (14)

Zdroj: www.kdejsme.cz