Zvonky z vaty a vůně vanilky v muzeu

Až zavoní jehličí. V Teplicích začala stejnojmenná výstava vánočních ozdob a formiček.

Hospodyně si vzala bílou zástěru, na hlavu uvázala bílý šátek, ústa zamkla na deset západů, protože při zadělávání těsta nesměla promluvit, a mohla začít s pečením vánočky. Ve středověku tradičního českého vánočního dárku.

O tom, jak a co se peklo, v jakých formičkách, a čím se zdobily stromky, vypráví výstava Regionálního muzea v Teplicích, která je k vidění do 8. ledna příštího roku.

Medáky z medu, mléka, másla, vajec, cukru a hladké mouky byly oblíbeným cukrovím nejdříve v měšťanských domácnostech, teprve ve druhé polovině devatenáctého století je pekli i na venkově. „Moderní vánoční pečivo, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo pečivo z lineckého těsta spadá svým vývojem až do dvacátého století,“ říká kurátorka výstavy Markéta Kašparová.

Nejstarší české formičky byly z mědi. Na krekry se používal zvláštní typ formiček, bodliny ve vnitřní části sloužily k propíchnutí těsta, aby se při pečení nenadouvalo.

Ozdoby z ovoce

Součástí výstavy Až zavoní jehličí jsou i ukázky ozdob. Používaly se přírodní, sušené ovoce, perníčky, mandle, svíčky, nebo papírové, skleněné či z vaty. Zdobily se větve, stromečky je nahradily až po první světové válce.

„Pro české prostředí jsou typické skleněné vánoční ozdoby z dutých perel a skleněné foukané ozdoby mnoha tvarů a dekorů. První ozdoby z dutých perel se objevily na Jablonecku v devadesátých letech devatenáctého století,“ vysvětluje kurátorka výstavy.

Populární byly ozdoby z papíru nebo papírové hmoty. „Ozdoby z tvrdého papírového kartonu se dekorovaly skleněnou balotinou, drobnými posypovými kulatými perličkami o velikosti kolem jednoho milimetru. Mezi velké výrobce tohoto druhu perliček v Jizerských horách patřila například sklářská firma Ludwig Breit v Lučanech nad Nisou,“ říká Markéta Kašparová a doplňuje, že pro Železnobrodsko byly typické ručně malované papírové domečky.

Vánoční rampouchy

Sníh měla představovat vata. Vánoční dekorace z vaty vyráběli v Německu ve tvaru rampouchů, zeleniny a ovoce, v českých zemích ve tvaru ovoce a zvonků. „Návštěvníci si je můžou prohlédnout na naší výstavě. Máme zde jahody, meruňky, hrušky, citróny a muchomůrky, v různých velikostech a se zajímavými dekorativními prvky, jako jsou například malé barevné papírové hvězdičky,“ láká na výstavu pracovnice muzea Jitka Bažantová.

Formičky a ozdoby zaujmou dospělé návštěvníky, pro dětské pracovníci muzea připravili doprovodné akce. Během vánoční dílny 17. a 18. prosince od dvou hodin do pěti odpoledne si můžou upéct vanilkové rohlíčky nebo vyrobit ozdoby z papíru. Seznámí se s tradičními českými vánočními zvyky, uvidí Vánoční příběh Š Narození Ježíška, kterému tam také můžou napsat dopis.

Regionální muzeum v Teplicích má otevírací dny a dobu od úterý do pátku od dvanácté hodiny do pěti odpoledne, o víkendových dnech od deseti do dvanácti a od jedné do pěti.

AŽ ZAVONÍ JEHLIČÍ

* Výstava vánočních ozdob a formiček.
* Regionální muzeum v Teplicích, Zámecké náměstí 14.
* 2. prosince 2011 - 8. ledna 2012.
* Otevírací doba: úterý - pátek 12 - 17 hodin, sobota a neděle 10 - 12 a 13 - 17 hodin.
* Vánoční dílna pro děti: 17. - 18. prosince.